MAKARNALI TAVUK CORBASI / CHICKEN NOODLE SOUP
Amerika'da geleneksel olarak hasta olanlara yapilan chicken noodle soup, makarnali tavuk corbasi tarifini yazacagim bugun. Cok sukur bizde kimse hasta degildi ama cocuklar Turk yemeklerini sevseler de Amerika'dan alisik olduklari yiyecekleri ozluyorlar ve arada sirada yapiyorlar. Bu corbayi da kizim yapti. Cok lezzetli oldugunu soylemeliyim. Herkes sever mi bilemiyorum tabi. Biz ailecek yemek konusunda degisik tatlara cok acigiz sanirim.
Bu corbanin Ingilizce ismi chicken noodle soup. Kizima Turkce adi ne olsun diye sordum. Daha dogrusu, makarnali tavuk corbasi mi, tavuklu makarna corbasi mi dedim :) Dogrudan Ingilizceden cevirdigi icin "Tavuk Makarna Corbasi" dedi :) Sonunda makarnali tavuk corbasinda karar kildik. Aslinda tarif cok basit ama onemli olan tavuk suyunu lezzetli hazirlamak ve baharatlari dogru kullanmak. Gercekten de soguk alginligi, grip icin cok rahatlatici bir corba. Bu miktarlardan koca bir tencere corba cikiyor. Miktari size fazla gelirse azaltabilirsiniz.
Malzemeler
Tavuk Suyu Malzemeleri
2 tavuk budu ya da benim gibi butun tavugu boldukten sonra sirt kismini corbalik ayirdiysaniz onu kullanin
Bir miktar maydonoz sapi (yarim demet maydonozun saplari olabilir), maydonozlarin saplarini atmazsaniz, corbanin suyunu zenginlestirmek icin kullanabilirsiniz
Varsa 1-2 dal kereviz sapi ya da bir kucuk tutam kereviz yapragi
2-3 tane defne yapragi
1 cay kasigi tane karabiber
1 kuru sogan, cok irice dogranmis
2-3 dis sarimsak
1 patates, 4-5 parcaya kesilmis
1 havuc, yine cok iri dogranmis
Yarim cay kasigi zerdecal
Tuz
Corbanin Malzemeleri
2 adet havuc, kucuk kup kup dogranmis
1 adet turp, kucuk kup kup dogranmis
2-3 dis sarimsak, ezilmis
1 adet kucuk sogan, cok kucuk yemeklik dogranmis
1 tepeleme yemek kasigi un
Hasladigimiz tavuk, didiklenmis olarak
3 su bardagi dilediginiz tur bir makarna veya eriste
Zeytinyagi
Tereyagi
Bir avuc dolusu dere otu veya maydonoz, incecik dogranmis
Yapilisi
Once tavuk suyumuzu hazirliyoruz. Tum tavuk suyu malzemelerini buyuk bir tencereye koyuyoruz ve tencereyi tasmayacak sekilde, hemen hemen agzina kadar suyla dolduruyoruz. Tavuklar pisene kadar orta ateste tum malzemeyi kaynatiyoruz. Tavuk pisince altini kapatip biraz sogumasini bekliyoruz ve tavuk suyumuzu suzekten geciriyoruz. Tavuklari da diger malzemelerden ayirip didikliyoruz ve bir kenarda bekletiyoruz.
Corba icin tenceremize 2-3 yemek kasigi zeytinyagi ve yarim kasik tereyagi koyuyoruz ve soganlarimizi kavurmaya basliyoruz. 1-2 dakika kavrulunca havuc, sarimsak ve turpu da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Tum sebzeler kavrulunca, renklerinin kahverengilesmesini istemiyoruz, unu ekleyip, unun kokusu cikana kadar daha kavurmaya devam ediyoruz. Unumuz da kavrulunca suzup hazirladigimiz tavuk suyumuzu ekliyoruz. Tavuk suyu kaynayinca makarnayi ya da eristeyi suya katiyoruz. Makarnalarin haslanmasina 2-3 dakika kala didikledigimiz tavuklari ekleyip, makarnalar haslanana kadar pisirmeye devam ediyoruz. Bu asamada corbanin tuzunu ve eger cok koyu olduysa kaynar su ile kivamini ayarliyoruz. Corbanin altini kapatip, incecik dogradigimiz dereotumuzu veya maydonozumuzu corbamiza katiyoruz. Sicacik servis yapiyoruz. Afiyet olsun!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder