ANNEMIN VE KARDESIMIN :) UZUMLU KEKI




Yine benim isim koyma ozurumden nasibini almis bir kek:) Adi uydurma olabilir ama tadi cok guzel. Yapimi da cok kolay. Adindan da anlasildigi gibi annecigimden aldigim tariflerden biri. Bu kekin en cok hosuma giden yani uzun sure bayatlamamasi. Kurumamasi icin uzerini kapali tuttugumuz surece 4-5 gun oda sicakliginda kalabiliyor.

Malzemeler

1 su bardagi tereyagi - bardagin icine kucuk kucuk dogranmis sekilde
Ayni bardagin tereyagindan kalan bosluklarini dolduracak kadar sivi yag - kati yagin uzerine
1.5 su bardagi toz seker
3 yumurta
1 su bardagi sut + yogurt karisimi (sadece sut ya da sadece yogurt da olabilir ama kivamda hafif bir farklilik olacaktir)
3 su bardagi un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya ya da limon kabugu rendesi
1 avuc kuru uzum
Ustu icin istenirse cok az dovulmus ceviz
Istenirse hamura eklemek icin bir avuc dovulmus ceviz
Iki renkli isterseniz 2 dolu yemek kasigi kakao

Yapilisi

Kati ve sivi yag karisimi ile sekeri krema kivamina gelene kadar cirpiyoruz. Yumurtalari teker teker ekleyip her eklemeden sonra iyice yedirene kadar cirpiyoruz. Sut ve yogurt karisimini ekleyip tekrar cirpiyoruz. Un, kabartma tozu ve vanilyayi ekleyip yine cirpiyoruz. Unu eleyebilirsek cok daha guzel sonuc verir ama eleyemezseniz de hala guzel bir kekiniz olur:) Unu ekleyince fazla cirpmiyoruz her kekte oldugu gibi. Uzumu ekliyoruz. Cevizli isterseniz bu asamada bir avuc da ceviz ekliyoruz. Bu arada kalibimizi yaglayip unlayip hazirlamayi unutmuyoruz. Bu kek hamuru normal kek hamurundan daha kati oluyor. Eger iki renki olsun isterseniz hamurun yarisini kalibimiza dokuyoruz. Aslinda dokulecek kivamdan daha kati oldugu icin ben bir kasik ya da spatula ile parca parca kaliba koyuyorum hamuru. Kalan hamura 2 dolu kasik kakaoyu ekleyip, 1-2 kasik kadar da sut koyup, kakao hamura iyice karisana kadar karistiriyoruz. Bu kakolu kek hamurumuzu da kalibimiza dokuyoruz. Istege bagli olarak en uste ceviz serpiyoruz. Onceden kek ayarinda isitilmis firinimizda 50 dakika kadar pisiriyoruz. Bu zaman firindan firina degisebilecegi icin kurdan testi yapmadan firindan almiyoruz. Pisince firindan cikarip, bir sure ilimasini bekleyip kenarlarini duz bir spatula yardimi ile kaliptan kurtararak servis tabagimiza ters ceviriyoruz.
Afiyet olsun!

7 yorum:

Unknown dedi ki...

kek süper ,hele anne tarifi olunca ayrı bir güzel.ellerine sağlık.

Betul Teyze dedi ki...

şimdi bi kerem bu keki sana annem yapmış olabilir ama bu kek asıl bana aittir tamam mı bi kerem :((
tamam itiraf ediyorum annecimle benim desem daha doğru olacak :P
eline sağlık canım...

Adsız dedi ki...

Nazmiye tesekkur ederim. Ziyaretin icin de ayrica tesekkurler... Hep beklerim:) Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Oy benim kiskanc boncugum:)) Tamam basligi duzeltiyorum:)))

Tijen dedi ki...

Bugünlerde bol bol kek yiyesim var ama yemesem daha münasip...

Adsız dedi ki...

Sevgili Tijen, ben cok sukur ki kek yapmayi seviyorum ama yemeyi cok sevmiyorum. Bir de sadece misafirlerime yapiyorum ki ben ve ev ahalisi cok fazla yemeyelim. Yakin olsak sana gonderirdim bir dilim:)

Betul Teyze dedi ki...

MUCK :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...