PARLAK CIKOLATA SOSLU ORUMCEK AGI PASTASI


Cok az bir caba sarfederek yapilabilecek bir pasta susleme teknigi ile yapildi bu pastanin suslemesi. Hem cok kolay, hem cok cabuk pasta susleyebilirsiniz bu teknikle. Uzerinde kullandigim cikolata sosunun tarifini verecegim. Keki icin ben tek bir sade sunger keki ikiye bolerek kullandim. Daha kalin bir pasta olmasini isterseniz iki adet sunger kek yapip kullanabilirsiniz. Arasinda kakaolu pastaci kremasi kullandim ama sade pastaci kremasi, ev yapimi krem santi ya da sevdiginiz herhangibir krema kullanabilirsiniz. Arasina meyve de koyabilirsiniz. Uzerini cikolata sosunu dokmeden once ganaj ile kapladim ama o kadar da cikolatali olmasin derseniz sadece cikolata sosu ile de yetinebilirsiniz. Cikolata sosunu pastanin uzerine dokmeden once eger ganaj ile kapladiysaniz, ganajin iyice sogumus ve sertlesmis olmasi gerekiyor. Hatta pastayi bir gun onceden yapip buzdolabina kaldirirsaniz ve ertesi gun servis etmeden 1-2 saat once cikolata sosunu dokerseniz daha da iyi olur. Bir gun dolapta beklemis pastaniz cok daha lezzetli olur. Asagida tarifini verecegim cikolata sosunu hala sicakken dokuyoruz pastanin uzerine. Tam sertlesmesine izin vermeden de beyaz cikolatali suslemesini yapiyoruz. Eger cikolata sosu ve beyaz cikolata donarsa orumcek agi desenini vermeniz mumkun olmayacaktir. Iste cikolata sosunun tarifi:

225 gram kadar kuvertur cikolata - kucuk parcalara kesilmis

3/4 su bardagi (180 ml. kadar) sivi krema

1/4 su bardagi toz seker (50 gram kadar)

1 yemek kasigi misir surubu (bu parlaklik vermesi icin, yoksa kullanmayabilirsiniz)

En ustu icin 50 gram kadar beyaz cikolata - eritilmis ve sikma torbasina konulmus



Bir tencerede sivi kremayi ve sekeri, kisik ateste kaynatin. Kaynamaya basladiktan hemen sonra kaynayan sivi kremayi cikolatanin uzerine dokup kullaniyorsaniz misir surubunu da ekleyin ve cikolata iyice eriyene kadar karistirin. Cikolatanin tumunun eridiginden emin olur olmaz, pastanin ortasindan sosu yavas yavas pastaniza dokun. Pastanizi daha onceden altina ters cevrilmis bir kek kalibi kuyarak yukseltebilirsiniz. En alta da akan cikolata sosunu yakalamasi icin geniz bir tepsi koyun. Sosun hepsini doktukten sonra, alttaki tepside biriken cikolata sosunu tekrar kasenize toplayin. Sertlesmeye basladiysa, mikrodalgada veya icinde kaynar su bulunan bir tencerenin uzerine koyarak, cok az eritin ve pastanizin uzerine tekrar dokun. Iki kat cikolata sosu dokerek pastanin her yerinin sosla kaplandigindan emin olmus olacaksiniz. Cikolata sosu iyice soguyup sertlesmeden, eritilmis ve sikma torbasina konulmus beyaz cikolata ile ortadan baslayarak gittikce buyuyen daireler ciziyoruz pastanin uzerine. Cok hizli bir sekilde, beyaz cikolata donmadan, pastanin ortasindan baslayacak sekilde, bir cop sis veya kurdanla pastanin uzerine cizik atiyoruz. Cok derin olmayacak, sadece sosa degecek kurdan. Sonra attigimiz 4 cizigin ortalarindan, bu sefer pastanin disindan ortasina dogru olmak uzere, dort cizik daha atiyoruz ve pasta 8'e bolunmus oluyor. Dilerseniz daha ince dilimler olusturacak sekilde bu islemi tekrarlayabilirsiniz. Anlatmasi cok uzun surdu ama yapmasi bir kac dakika suruyor:) Bir daha yaptigimda fotograf cekmeye calisacagim. Fotograflamis olsaydim bu kadar laf kalabaligina gerek kalmayacakti. Umarim denersiniz.

Afiyet olsun!

8 yorum:

Betül Teyze dedi ki...

BEN DENİCEM AMA BU PASTANIN ADINI EBRULİ PASTA OLARAK DEĞİŞTİRİYORUM :)))
ELİNE SAĞLIK CANIM MUCKS

hergunebirguzellik dedi ki...

Degistir canim:) Daha guzel olmus "Ebruli":) Sen bunun ustune bence orumcek agi yerine ne guzel ebrular yaparsin...

boyalieller dedi ki...

tablo gibi olmus harika! :)

mutfaktabirivar dedi ki...

elinize saglik gercekten görüntü cok güzel...

hergunebirguzellik dedi ki...

Boyalieller begenmene cok sevindim. Ziyaretin icin de tesekkurler...

hergunebirguzellik dedi ki...

mutfaktabirivar, cok tesekkur ederim. sizin de en son yayinladiginiz cikolatali kek harika gorunuyor:)

cizgilimaymun dedi ki...

hani pasta pasta diyordumya yaptim okadar lezzetli yumusacik tam harika oldu. misir surubum yoktu:( yinede oldu sanirim. ancak benimki yapildigi aksam bitti:) birde sanki süslemesi seninki kadar orantili omadi. neyse midemizde pek orantili durudu:)

hergunebirguzellik dedi ki...

Betulcum, deneyip begenmene cok sevindim. Misir surubu olmasa da olur. Biraz daha parlak olmasini sagliyor sadece. Cok saglikli bir sey de degil zaten:( Eminim senin pastan da cok guzel olmustur. En onemlisi midede orantili durmasi:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...