EV YAPIMI TAVUK NUGGET / GRAVY SOS / ELMA PATATES FIRINDA / KARA LAHANA COLESLAW SALATASI


Basligim biraz fast food restoraninda siparis verir gibi oldu degil mi? Ama hepsi ev yapimi :) Bir de su Ingilizce isimlere dogru duzgun birer Turkce isim bulsak, cok sevinecegim. Bazi Ingilizce isimler oldugu gibi yerlesmis Turkcemize. Yerlesmese daha iyi sanki. Nugget icin baktim KFC "kemiksiz citir" demis. Uymus biraz ama nugget kelimesinin tam karsiligi degil tabi. Nugget kucuk, yuvarlak yiyecek parcalarina deniyor. Tavuk icin "chicken nugget" seklinde kullanilisi cok yaygin ama sadece tavuk icin kullanilan bir terim degil. Sebze nugget da olabiliyor mesela. Nugget'in Turkce karsiligina baksaniz "kulce" diye gorursunuz. Cunku yiyecekle alakasiz olan boyle bir anlami daha var. Degerli metal kulcesi de demek. Ancak "chicken nugget" diye bakarsaniz, size tavuk nugget diye cevirir. Bunun icin Turkce bir kelime bulamamisiz yani. Kim yapiyor bu yeni kelimeler bulma isini? Lutfen nugget icin de bir kelime bulabilir miyiz? :))

Nugget, Tavuk, Chicken Nugget, KFC



Cok ozur :) Bu bir dil dersi blogu degildi degil mi? :)) O zaman bu yiyeceklerden bahsedelim biraz. Amerika'dayken KFC'ye cok ozenirdi cocuklar. Ancak disarida et, tavuk yemedigimiz icin, oyle uzaktan bakmakla yetinirlerdi. Buyuk sehirlerden bazilarinda, Muslumanlarin islettigi helal et kullanilan KFC'ler vardi. 1-2 defa bu sehirlere gittigimizde buralarda cocuklara yemek yedirmistik. Cok mutlu olmuslardi :) Tavuk nugget sevmeyecek cocuk azdir zaten herhalde. Turkiyeye geldigimizde bir de baktim ki Amerika'daki fast food restoranlarin hepsi buraya da gelmis. AVM'lere girince Amerika'da bir AVM'ye girmis gibi  oluyorsunuz. Cocuklar once cok heyecanlandilar, artik istedigimizi yiyebiliriz diye :) Ama ben heveslerini kursaklarinda biraktim :) Amerika'dakinden daha fazla secenek var disarida yemek icin tabi ama, sirf burasi Turkiye diye, nereden geldigini bilmedigimiz tavuk, et vs. yemiyoruz hala. Turkiye 22 sene once biraktigim gibi degil artik. Ayni Amerika'li aileler gibi Turk aileler de cok fazla disarida yer olmuslar. Asil uzucu olan da, ne yeyip ne ictigini sorgulamiyor cogu insanimiz. Amerika'dayken cocuklar disaridaki yiyeceklere ozenmesinler diye, cogu yiyecegi evde yapip cocuklari sevindirmeye calisirdim. Turkiyede de aynisina devam. Hatta Turkiyede cok daha dikkatli olmali cunku guvenilirlik acisindan Turkiye Amerika'nin cok gerisinde.
Bir suredir cocuklarin aklina KFC dusmustu. Anne aksama KFC yapsana deyip duruyorlardi. Ben de onlari mutlu etmek icin ufak bir KFC menusu hazirladim. Aksam yemekte nugget oldugunu gorunce sevinclerini gormeliydiniz :) KFC'nin nispeten daha saglikli bir versiyonunu evde hazirlayarak onlari mutlu etmis oldum. Ustelik disarida yemek icin harcanan zamandan cok daha kisa surdu bunlari pisirmesi.
Nuggetlar, gogus etinden yapilmalarina ragmen, cok yumusacik ve suluydular. Hepimiz cok begendik. Nuggetlari az yagda kizarttik ama patatesleri firinda pisirerek durumu birazcik kurtarmaya calistik. Kara lahana salatasindaki tek sakincali sey de 2 kasik mayonezdi. Onu da isterseniz kullanmayabilirsiniz. Ama mazyonezi cok yakistiriyorum bu salataya. Zaten tamamen saglikli bir menu oldugunu iddia etmiyorum. KFC'nin yiyeceklerinden daha saglikli diyorum :) Gravy sosu ben cok seviyorum. Kucukken annem kizartma yaptiginda, kalan kizartma yagini kullanarak bir sos hazirlardi, kizartmanin uzerine dokmek icin. Gravy sos da o sosa benziyor. Ben de annemin sosuna da benzeterek yapiyorum bu sosu. Biraz Turk usulu oluyor yani. Biz bu sefer yapmadik ama gravy sos en guzel patates puresinin uzerine yakisiyor. Tavuk nugget yanina patates puresi de yapabilirsiniz dilerseniz.
Bu postta tavuk nugget ve gravy sos tariflerini yazayim. Elma patates ve kara lahana coleslaw tariflerini ayri ayri postlar halinde yazayim. Gelelim tarifimize...

Tavuk Nugget Malzemeleri

1 butun tavuk gogsu, once uzunlamasina kalin seritler halinde, sonra 4-5 cm. uzunlugunda parcalara bolunmus
1/4 su bardagi, yani ceyrek su bardagi tursu suyu
1 su bardagi sut

2 yumurta, bir kasede cirpilmis
1/2 (yarim) su bardagindan biraz fazla un, unun icine 1 tatli kasigi tuz, 1 tatli kasigi pul biber, 1 cay kasigi karabiber, 1/2 (yarim) cay kasigi kimyon
1/2 (yarim) su bardagi galeta unu (ekmek kirigi)

Kizartmak icin sivi yag, tavanin dibinde 1 parmak olacak sekilde

Tavuk Nugget Yapilisi

Dogranmis tavuk goguslerini bir cam kaseye alip uzerine tursu suyunu ve sutu ekleyip karistiriyoruz. Kabin agzini bir kapakla ya da strec filmle kapatip buzdolabinda 30 dakika bekletiyoruz. Bu surede tavuk parcalari marine oluyor ve bu sayede pistiginde yumusacik ve sulu oluyor.


30 dakika sonunda tavugu buzdolabindan cikariyoruz. Kizartma tavamiza yagi koyup kizdiriyoruz. Tavuk parcalarini sutten alip, once baharatli un karisimina iyice buluyoruz. Heryerine un bulassin. Sonra yumurtaya iyice buluyoruz, En son da galeta ununa bulayip kizmis tavaya koyuyoruz ve iki taraflari da guzelce kizarana dek kizartiyoruz.


Her bir tarafini 2-3 dakika kizartmak yetiyor. Kizaran tavuklari bir kaba aliyoruz. Sogumasin diye hafif isitilmis sonra kapatilmis firinda bekletebilirsiniz.

Simdi eger sizin de benim gibi baharatli ununuz fazla geldiyse ondan gravy sos yapalim.

Gravy Sos Malzemeleri

2 yemek kasigi tereyagi
3-4 yemek kasigi tavuklari kizarttiginiz kizartma yagindan ( eger kizartma yaginiz kirlendiyse suzerek kullanin, yagim cok yandi kullanilacak durumda degil diyorsaniz, onun yerine zeytinyagi kullanin. Ancak gravy sosun tadini da asil veren bu kizartma yagidir, aklinizda olsun.)
Nuggetlardan kalan baharatli un
Nuggetlardan kalan sut, kalmadiysa sadece kaynar suyla da yapilabilir
Nuggetlardan kalan galeta unu, kalmadiysa kullanmasaniz da olur
Nuggetlardan kalan yumurta (kaldiysa, kalmadiysa yumurtaya gerek yok)
2 dis sarimsak, ezilmis
1 yemek kasigi nar eksisi
Kivamini ayarlamak icin kaynar su

Gravy Sos Yapilisi


Tereyagini, 3-4 kasik kizartma yagini ya da zeytinyagini tavada kizdirip baharatli unun tamamini (ne kadar kaldiysa) bu yaga aliyoruz ve karistira karistira kavuruyoruz. Unun kokusu hafif cikinca kalan galeta ununu da ekleyip biraz daha kavurabilirsiniz. Eger yumurtadan kaldiysa o yumurtayi kalan sute ekleyin ve iyice catalla cirpin. Kalan hicbir malzemeyi ziyan etmiyoruz yani :) Bu  sutu kavrulan una yavas yavas, topaklandirmadan, karistira karistira ekleyin ve hizla cirpmaya devam edin. Sarimsagi ve nar eksini de ekleyin. Cok koyuysa kaynar suyla kivamini ayarlayin. Cok civik bir sos istemiyoruz. Mayonez kivaminda olsun.


Su ekledikten sonra biraz daha karistirarak kaynatiyoruz sosumuzu. Kivami geldi, tum malzemeler guzelce karistiysa sosumuz hazir. Sosu mumkun oldugunca sicak sicak servis ediyoruz. Soguyunca katilasacaktir. Bu tarif icin kalan malzemelerle bir gravy sos hazirladim ancak baska bir tarifte, kalan sut, un, galeta unu, yumurta vs olmadan, yeni malzemelerle de bu sosu yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!  

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...