TIKKA MASALA SOSLU TAVUK YEMEGI / CHICKEN TIKKA MASALA



Hint yemekleri bizim ailenin Turk yemeklerinden sonra en cok sevdigi yemekler. Amerika'dayken ailecek yapmaktan en cok hoslandigimiz aktivitelerden biri de acik bufe Hint restoranina gidip, 2 gunluk karnimizi doyurmakti :) Turkiye'de henuz hic Hint restorani kesfedemedik. Ankara'da vardir diye tahmin ediyorum. Arastirip bulmak lazim. Ama restorana da gerek yok cunku bizim mutfaktan sık sık bol baharatli Hint yemeklerinin kokulari yayiliyor butun mahalleye :) Hint yemekleri bol baharatli, coklukla acili, yediginizde agzinizda lezzet patlamasina neden olan yemekler. Cok bol sebze tuketiyorlar ancak et ve tavugu da bu sebzelerle cok dengeli bir sekilde kullaniyorlar. Baharatsiz yemekleri yok. Eger baharat sevmiyorsaniz belki de Hint yemeklerini de sevmeyebilirsiniz. Ancak baharatli yemekleri seviyorsaniz Hint yemeklerine de bayilacaksiniz.


Tikka masala soslu tavuk yemeginin orjinal / Ingilizce adi "Chicken Tikka Masala".  Chicken zaten tavuk demek. Tikka tavugun icinde pisirildigi yogurtlu baharatli sosun adi. Masala da en son tavugun uzerine dokulen ikinci sosun adi. Soslarin malzemelerini ayri ayri yaziyorum simdi.

Malzemeler

1 butun tavuk gogsu, iri kup kup dogranmis
1 kuru sogan, iri dogranmis
3-4 adet yesil biber, iri dogranmis
2 adet kirmizi biber, iri dogranmis

 Tikka Sos Malzemeleri

1 su bardagi yogurt
1/2 limon suyu
2 cm.lik taze zencefil, sarimsakla birlikte iyice ezilmis
7-8 dis sarimsak, zencefille birlikte iyice ezilmis
1 tatli kasigi toz kisnis
1 yemek kasigi pul biber
1 cay kasigi toz zerdecal
3-4 yemek kasigi zeytinyagi


Masala Sos Malzemeleri


Masala sos malzemelerinde baharatlarin bir kismi onden kavruluyor, bir kismi sonradan ekleniyor. Ayni baharatlarin yarisi kavrulurken diger yarisi kavrulmadan sosa ekleniyor. O yuzden kavrulanlar, kavrulmayanlar seklinde malzemeleri ayri ayri verirsem daha kolay olur sanirim.

Kavrulacak Malzemeler

1 cubuk tarcin, yikanmis
1 tatli kasigi tane karabiber
2-3 adet defne yapragi
3 adet tane kakule
1 cay kasigi toz kisnis
1 cay kasigi toz zerdecal
1 cay kasigi toz zencefil
1 tatli kasigi tane kimyon
1 kucuk kuru sogan, kucuk dogranmis
2-3 yemek kasigi zeytinyagi


Kavrulmayacak Malzemeler

1 cay kasigi toz kisnis
Yarim cay kasigi toz zerdecal
1 cay kasigi toz kimyon
1 cay kasigi kori / curry
1 tatli kasigi pul biber
Tuz

Diger Masala Sos Malzemeleri

1 kuru sogan
2 adet domates
1 avuc fistik
2-3 yemek kasigi zeytinyagi
1 tatli kasigi tereyagi
100 ml / Yarim su bardagi sivi krema
1 cay bardagi su


Bu uzuuuunnn malzeme listesinden sonra yapilisina gecelim :) (Aslinda malzeme listesi uzun degil de baharat listesi uzun :))

Yapilisi

Once tikka sosumuzu hazirliyoruz. Bunun icin tum tikka sos malzemelerini buyukce bir kapta karistiriyoruz. Sonra dogranmis tavugu bu sosa iyice karistirip uzerini strec film ile kapatip buzdolabinda en az 1 saat, tercihen 2-3 saat bekletiyoruz. Boylece tavuk sosu iyice icine cekiyor.


Tavuk sosuyla bulusurken biz masala sosumuzu hazirlamaya baslayabiliriz. Bunun icin once bir tavaya 2-3 kasik zeytinyagi koyup biraz kizdiriyoruz. Sogan haric tum kavrulacak malzemeleri isinmis yagimiza ekliyoruz ve 2-3 dakika boyunca karistirarak, baharatlarimizi da yakmadan kavuruyoruz. 


Baharatlar kavrulunca kucuk dogranmis sogani da katip soganlari da kavuruyoruz.


Sogan kavrulunca kavrulmayacaklar listesindeki tum malzemeleri de katiyoruz sosumuza. 1-2 karisitirip uzerine 1 su bardagi su ekliyoruz ve kaynama derecesine getirip altini kisiyoruz. 



Sosumuz suyunu hafif cekerken sosun domatesli kismini hazirliyoruz. Bunun icin domatesi, sogani ve fistiklari ve 2-3 kasik zeytinyagini robotta cekiyoruz. 


Hazirladigimiz bu domates sosunu ocaktaki baharat karisimina ekliyoruz.


Bu asamada eger sosumuz cok asiri koyu ise biraz kaynar suyla kivamini acabiliriz. Domates sosuyla da 2-3 dakika kadar sosumuzu kaynatmaya devam ediyoruz. Sos biraz kivam alip domates sosu da pisince 1 tatli kasigi tereyagini ekliyoruz. 100 ml. sivi kremamizi ekliyoruz. Karistiriyoruz ve 1-2 tiklatip sosumuzun altini kapatiyoruz. Sosun icindeki iri baharatlari, tarcin kabugu, defne yapraklari, kakule tanelerini sostan cikarip atiyoruz.


Soslar pistigine gore artik tavugumuzu pisirebiliriz. Tavugumuz buzdolabinda yogurtlu tikka sosuyla dinleniyordu en son biraktigimizda :) Tavugu dolaptan cikaralim artik. Bir tavayi ocakta kizdiralim ve tavuklari sosunu elimizden geldigi kadar suzdurmeye calisarak tavaya alalim.


Tavuklar orta ateste pisedursun. Tavuktan arta kalan sosun icine sogan ve biberlerimizi koyup, sebzeleri de sosa bulayalim.


Tavuklar asagidaki fotograftaki gibi sosunu cekip hemen hemen pistiginde sosa bulanmis sebzeleri de tavuga katiyoruz ve sebzeler yumusayana kadar pisirmeye devam ediyoruz.




Simdi artik masala sosumuzu da tavuga ekleyebiliriz.



Sosu ekleyince tum malzemeyi dikkatlice karistirip sos ve tum malzemeler isinincaya kadar daha ateste tutuyoruz veee yemeye haziirr :) Cok ayrintili yazdigim icin cok zormus gibi gorunebilir ama aslinda pratik bir tarif. Ozellikle basmati ya da yasmin kokulu pirincle yapilmis bir pilavla servis etmenizi oneririm.


Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...