KISIR



Kisir misafirlerime en cok ikram ettigim yiyeceklerin basinda geliyor sanirim. Kendim de kisiri cok seviyorum tabi ama cok yapmamin en onemli sebeplerinden biri de misafirlerimin benden en cok kisir yapmami istemeleri. Ben her turlusunu seviyorum. Ancak benim yapma tarzim arkadaslarima degisik geliyor. Benim yaptigim kisirda tum malzemeler cig ekleniyor. Hic bir malzeme pisirilmiyor. Guzel olmasinin en buyuk nedeni de kullandigim malzemeler. Annecigimin her sene bana gonderdigi kendi yapimi olan bulgur, ev yapimi biber salcasi ve nar eksisi... Benim yontemim yine de tam orjinal yapim yontemi degil. Ben biraz tembel isi yapiyorum cunku bulguru once kaynar su ile islatiyorum. Orjinalinde bulgur rendelenmis domates ile uzun sure yogurularak yumusatiliyor. Vakti olan ve kolunun gucune guvenen oyle denesin. Kesinlikle daha lezzetli oluyor.

Iste bizim usul kisir tarifi:

3 su bardagi ince kisirlik bulgur
1 demet taze sogan
1 demet maydonoz
1 avuc kadar taze nane (istege bagli)
2 yemek kasigi dolusu biber salcasi (istege gore domates salcasi ile karistirilabilir)
Nar eksisi (ben 6-7 yemek kasigi kadar kullaniyorum ancak damak zevkinize gore ayarlanabilir miktari)
Tuz
Kimyon
Zeytin yagi

Bulguru bir tepsiye koyup uzerine 2.5 su bardagi kaynar suyu dokuyoruz ve karisitiriyoruz. Uzerini ortup yarim saat kadar dinlendiriyoruz. Bu arada maydonoz ve taze sogani yikayip dogruyoruz. Dinlenen bulgurun uzerine salcayi, tuzu, kimyonu ekliyoruz. Yanimiza bir bardak kadar sicak su aliyoruz. Bulguru cig kofte yogurur gibi yogurmaya basliyoruz. Eger bulgur kuru gibiyse ya da daha tam yumusamamissa kenara koydugumuz sicak sudan azar azar bulgura ekleyerek, bulgur yumusayana kadar yogurmaya devam ediyoruz. Bir bardak suyun hepsini kullanmak gerekmeyebilir. Bulgur yumusayinca nar eksini ekleyip yine yoguruyoruz. Sonra bir miktar zeytinyagi ekleyip, yesillikleri de bulgura katarak karistiriyoruz. Yag miktari istege bagli. Ben biraz kisirin uzeri parlayacak sekilde seviyorum. Ara ara tadina bakarak, tuzunu, eksini, yagini ayarliyoruz. Bazen cok fazla yapiyorsam ve kalabalik bir gruba yapiyorsam biraz malzemeyi cogaltmak icin ince ince dogradigim marulu da kisira ekliyorum. Icine eklemek istemezseniz servis yaparken yikadiginiz marul yapraklarini da birlikte servis yapin.
Afiyet olsun!

2 yorum:

Betul Teyze dedi ki...

ANNECİĞİMİNKİNİN YERİNİ TUTMUYO DİMİ HİÇ BİRİ :)

Adsız dedi ki...

Tutmuyor canim tabi. Tutar mi hic. Shannon bir suru Turk'un evinde yemek yedim ama senin annenin yemekleri kadar lezzetlisini gormedim hic diyor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...