DOMATES KONSERVESI YAPIMI



Bloguma tekrar donmeye calissam da hala kendi duzenime gecmedigimden bir turlu bunu basaramadim. Artik daha fazla ihmal etmek de istemiyorum acikcasi burayi. Ama ne kadar basarili olurum ondan da emin degilim. Kendime cok da stres yapmadan yavastan da olsa baslamak istiyorum. Elimde bir suru duzenlenmesi gereken resim birikti. Su an icin ne onlari duzenlemeye mecalim var, ne de yazmaya ama bir yandan da sanki bunlari yapmaya ihtiyacim da var gibi hissediyorum. Aklimda o kadar cok proje var ki yapmak istedigim. O kadar cok konu birikti ki hakkinda yazmak istedigim. Bakalim ne kadari gerceklesecek ve burada yerini alacak. Umarim hepsi teker teker gerceklesir.



Turkiye'ye geldigimden beri anacigimin yaninda olmamin en buyuk avantajlarindan biri de onun muhtesem otesi yemeklerinden doya doya yiyebilmem ve ozellikle kislik hazirliklarini yaparken onu gozlemleyebilmem oldu. Domates konservesini ben de asagi yukari annem gibi yapiyorum aslinda ama onu bu isleri yaparken seyredince hala cok onemli ve faydali puf noktalari yakaliyor olmam bana annelerden ogrenileceklerin hicbir zaman bitmeyecegini bir kez daha gostermis oldu:) Gecen sene konserveleri memleketimizde yapmistik. Acik havada, etraftan topladigimiz cali cirpi, dal parcalariyla yaktigimiz ateste, kocaman bir bakir legende kaynatmistik domatesleri. Bu sene annem aramiza yeni katilan, ailemizin en tatli, en minis uyesine baktigi icin memlekete gidemedi ve konserveleri Ankara'da, kendi mutfaginda, ocakta yapti. Tabi daha kucuk tencerelerde yapildigindan daha uzun surdu konservelerin yapimi ama sonuc yine harikaydi. Annem gecen sene yaklasik 100 kilo domates almisti konserveler icin ama bu sene -simdilik- sadece 50 kilo domatesle yapti konservelerini. Anacigimin kullandigi miktarlar sizin gozunuzu korkutmasin:) Ben olcuyu 25 kilo domatese gore vereyim. 25 kilo domatesten yaklasik 25 adet 500 gr.lik konserve cikiyor. Bu bile cok diyorsaniz daha az domatesle de yapabilirsiniz tabi. Kac kavanoz ciksin istiyorsaniz ona gore ayarlayin domates miktarini. Yapimina gelince; Aslinda oldukca basit. Bazi kurallara dikkat edilirse hem kolayca yaptiginiz, hem de guvenle yiyeceginiz domates konserveleriniz olacaktir insallah.

Malzemeler



25 kg. domates - tercihen daha az su iceren Bursa domatesi veya Amerika'daki Roma domatesleri:)

Yarim su bardagi zeytinyagi

2 yemek kasigi tursuluk tuz

Yapilisi
Domatesleri guzelce yikadiktan sonra kabuklarini soyuyoruz. Kaynar suya batirilip cikarilan domateslerin kabuklari cok kolay soyuluyor. Eger bicakla soyarsaniz da bu kabuklari atmayin. Azicik tuzla ovup iyice sikarsaniz, ne kadar cok suyunun ciktigina sasiracaksiniz:) Bu suyu konserve yapacaginiz domateslere katmayin yalniz. Corba yapmak icin kullanabilirsiniz mesela:) Sonra sira geliyor domatesleri dogramaya. Cok asiri kucuk dogramaya gerek yok. Iri iri dograyin domatesleri. Daha sonra konserveyi kullanacaginiz zaman daha kucuk dogranmis domatese ihtiyaciniz olursa el blendirindan gecirebilirsiniz. Unutmadan sunu da belirteyim; Eger domateslerin kabuklarini soymak istemezseniz - kabuklar cok vitaminli diye dusunurek ya da sadece usendiginizden:) - o zaman domatesleri yikadiktan sonra kabuklariyla birlikte robottan gecirip o sekilde de konservelerinizi hazirlayabilirsiniz. Kabuk soyma ve dograma asamalarindan da kurtulmus olursunuz boylelikle. Tercih sizin.


Dogranmis domatesleri en buyuk tencerenize koyup, tuz ve zeytinyagini da ekleyip kaynatmaya basliyoruz. Tencereyi tam doldurmamaya dikkat edin cunku domates kaynarken cok sicriyor. Tencerenin uzerinde 4-5 parmak bosluk birakin ki domatesler kaynarken her yere sicramasin. Yaklasik 45 dakika kadar kaynatiyoruz.



Bu arada kavanozlarinizin sigacagi baska bir tencerede su kaynatiyoruz ve altini iyice kisip kaynar halde bekletiyoruz. (Bizim tencere biraz kucuk olmus alttaki resimde goruldugu uzere:) Siz biraz daha buyuk tencere kullanirsaniz kavanozlari batirmak daha kolay olur:)) Kaynar suya daldirip cikardigimiz kavanozu hic bekletmeden, hala kaynayan domateslerle doldurup, yine kaynar suya daldirdiginiz kapagini kapatiyoruz ve bas asagi olacak sekilde bir kenara diziyoruz. Eger domatesleri kavanoza doldururken kavanozun agzini cok kirlettiyseniz, temiz bir bezle veya kagit havluyla temizleyiverip kapagini oyle kapatin. (Aman lutfen ellerinizi yakmayin).


Konservelerimizi bu sekilde bas asagi en az bir gun beklettikten sonra, tek tek kapaklarinda sisme olup olmadigini kontrol ederek kisin kullanmak uzere kaldirabiliriz. Kapakta sisme olup olmadigini kontrol etmek icin kapagin uzerine parmagimizla bastiriyoruz. Kapagin hic bir sekilde oynamamasi lazim. Parmagimizla bastirdigimizda kapak asagi yukari oynuyorsa hava almis demektir. O zaman o kavanozun kapagini acip tekrar kaynatmaniz ve tum islemi tekrarlamaniz lazim. Sicak sicak doldurup agzini kapattiginizda hava alma olasiligi cok yok. Bizim konservelerimizde olmadi hic hava alma sorunu. Ama tek tek kontrol etmek cok onemli yine de. Bir de mutlaka yeni kapak alin kavanozlara her sene. Kullanilmis kapak kullandiginizda konservelerinizin hava alip bozulma olasiligi cok yuksek.

Iste hepsi bu. Anacigim gibi 100 kg. domatesten yapmiyorsaniz aslinda cok da vakit almaz:) Cok mu ayrintili yazdim ne? Neyse, ilk defa yapacaklar icin faydali olur insallah. Simdiden ellerinize saglik!

2 yorum:

betül teyze dedi ki...

Ellerinize sağlık canlarım benim...
Böyle birşey söyleyeceğimi tahmin etmezdim aslında hatta söylerken hala içim acıyor ama, hayırlısıyla bunlara bakıp gözyaşlarımı tutamadığım zamanlar çabuk gelir inşaAllah...................................................

HerGuneBirGuzellik dedi ki...

Insallah canim, insallah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...