ICLI KOFTE
Icli kofte sevmeyen var midir acaba? Yapmaktan hoslanmayan ya da yapamayan coktur da yemeyi sevmeyen yoktur zannediyorum. Yapmasi biraz goz korkutsa da aslinda ogrenilemeyecek kadar zor da sayilmaz. Sanirim herkesin en cok zorlandigi kisim kofteleri oyma kismi. Elde oymak gercekten zor. Ben eski usul et cekme makinesi kullaniyorum bu kofteleri oymak icin. O zaman en zor kismi hallolmus oluyor.
Annecigim elinde de cok duzgun ve incecik oyabiliyor icli kofteleri ama ben o kadar becerikli degilim. Makine olunca isim cok kolaylasiyor. Bizimki eski usul elle cevirilen et makinesi ama elektrikli et cekme makinelerinin de icli kofte aparati oluyormus. Bizim ailede teyzemin tefal, kuzenimin de panasonic et cekme makineleri var ve icli kofte aparitini kullaniyorlar. Panasonicten daha memnunlar cunku tefale gore daha ince oyuyormus icli kofteleri. Benim kullandigim et cekme makinesine asagida resmi bulunan icli kofte agzini takiyoruz. Elle cekmek yoruyor tabi ama elinizde oyamiyorsaniz ve elektrikli makineniz de yoksa, hepsi ayni boy ve kalinlikta icli kofteleriniz olmasi icin cok ise yariyor.
Biz bu aparati memleketten yani Iskenderun'dan aldik ama belki baska yerlerde de bulunuyordur bilemiyorum,
Icli koftenin yapilisi da kisiden kisiye cok farkliliklar gosterebiliyor. Bizim koftelerimiz resimden belli oluyor mu bilmiyorum ama daha kirmizi renkli oluyor ve kizartilarak yapiliyor. Hazirladigimiz ic de digerlerinden biraz farkli. Ben her turlu icli kofteyi severim ve yerim ama annemin bu tarifi gercekten 1 numara :)
Unutmadan gecen gun internette gordugum bir kolayligi da yazayim ve tarife geceyim. Elde icli kofte oyamayanlar icin plastik limonlugun icinde sekillenderme oneriliyordu. Sekli tabi bu orjinal icli kofteler gibi olmuyor ama hic yapamayanlar icin guzel bir alternatif olabilir. Hani bir kurabiye var ya limonluk icinde sekillendirilen, atom kurabiye diyorlar, aynen onun gibi limonlugun tersini cevirip icine strec film yerlestiriyorlar ve kofte hamurunu bunun icine kenarlara bastirarak ve ici oyuk olacak sekilde yerlestiriyorlar ve ic malzemesiyle doldurduktan sonra alip agzini kapatiyorlar. Limonlugun sekli cikiyor tabi kofteye ama olsun. Atom kurabiyeyi de teyzem cok guzel yapiyor. Annem de yapti ve cok harika bir kurabiye oldu. Onu da en kisa zamanda yapacagim insallah. Simdi gelelim tarife;
Malzemeler - Bu malzemelerle yaklasik 40 kofte cikiyor. Fazla olur derseniz yarim olcu yapin
1 kg. ince koftelik bulgur
1 cay bardagi irmik
3 yemek kasigi biber salcasi
1 kuru sogan
1 yumurta
1 dolu tatli kasigi kimyon
3 dolu yemek kasigi un
1 tatli kasigi tuz
Ic Malzemesi
500 gr. kiyma
500 gr. kuru sogan
1 kucuk demet maydonoz - ince dogranmis
60-70 gr kadar tereyagi
5-6 yemek kasigi siviyag
Pul biber veya biber salcasi
Karabiber
Tuz
Yapilisi
Once icimizi hazirlayarak baslayalim. Hatta icini bir gece onceden hazirlayip dolabta bekletirsek daha da guzel olur. Kiymamizi rengi donene kadar, birkac dakika kavuruyoruz. Tereyagi ve siviyagi soganla birlikte ekleyip soganlari da kavuruyoruz. Salca ya da pul biberi, karabiberi ve tuzu da katiyoruz. Ocagi kapatip dogranmis maydonozu da icimize karistiriyoruz. Icimiz soguduktan sonra buzdolabina kaldiriyoruz. Buzdolabinda bekletmek onemli cunku icimizin biraz donmasini istiyoruz. Icinde tereyagi da oldugundan icimiz donacak ve koftelerin icini doldurmak kolaylasacaktir.
Icimiz buzdolabinda beklerken kofte hamurumuzu hazirlamaya baslayabiliriz. Biz makine kullandigimiz icin tum hamur malzemelerini makineden cektik. Ama hamuru elinizle yoguracaksiniz, kuru sogani once robottan cekin. Makineyle yaparken buna gerek yok, sogan da makineden diger malzemelerle birlikte cekilecek. Once bulgurumuza ancak islanacak kadar su ekliyoruz. Ne kuru olacak, ne de vicik vicik olacak. Bir sure islanan bulguru, diger malzemelerle birlikte makineden cekiyoruz. Tum malzeme bir kez cekildikten sonra hepsini tekrar makinede 2. kez cekiyoruz.
2 kez cekilmis hamurumuzu elimizi hafif islata islata, sakiz gibi olana kadar yoguruyoruz. Iyice yogurulmus hamurumuzu, icli kofte apartini taktigimiz makinemizden gecirip doldurmaya basliyoruz. Hamuru makineye koyarken elimizi hafif hafif islatmaya devam ediyoruz ki hamurumuz kurumasin.
Tum hamurumuz bitip koftelerimiz hazir olunca hemen kizartmayacaksak, tepsimizi buyuk temiz bir posete gecirebiliriz kurumasin diye.
Kizartma tavamiza bir miktar siviyag koyup koftelerimizi kizartiyoruz. Bir taraf iyice kizarmadan kofteleri ellemiyoruz ki catlamasinlar. Hepsi kizarinca sicak sicak servis ediyoruz. Eger kofteleri derin dondurucuya atacaksak, tek sira halinde tepside buzluga koyup biraz donduktan sonra buzluk posetine yerlestirip dondurucuya atabiliriz. Donmadan posetlersek birbirlerine yapisirlar. O yuzden once tek tek donduruyoruz. Dondurucudan cikardigimizda buzu cozulmeden kizartiyoruz.
Eger icli kofteyi kizarmis sevmiyorsaniz haslayabilirsiniz de. Ben kizartmayi tercih ediyorum ama haslamanin daha saglikli oldugu da bir gercek.
Siz icli kofteyi nasil yapiyorsunuz? Hic yapmadiysaniz bence deneyin. Bu olculeri yariya indirip de deneyin. Ilk seferde olmazsa pes etmeyin. Bir dahaki sefere emin olun daha guzel olacaktir. Simdiden afiyet olsun!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder