KEREVIZ DOLMASI
Kereviz sevenler, hic kereviz dolmasi denediniz mi? Denemediyseniz bu tariften sonra kesin deneyeceksiniz. Kereviz sevmeyen cocuklariniz bile bu yemegi sevebilir. Bu kadar guzel bir tarif ancak annecigimden olabilir tabi ki. Annemin bize kerevizi sevdiren tarifi diyebilirim. Aslinda ailecek yemek secmeyenlerdeniz cok sukur. Ama yemek secmese de bir insan istahla yedigi yemekler var, istahini o kadar da kabartmayan yemekler var. Kerevizin pek cok insan icin bu ikinci gruba girdigini dusunuyorum. Ozellikle cocuklar bu tur sebzeleri pek sevmiyorlar. Ama dogru pisirildiginde ilk gruba transfer olma ihtimali cok cok buyuyor. Bu da kesinlikle kerevizin en dogru pisirilmis hallerinden biri:) Icini oymasi gozunuzde buyumesin. Kolay oyuluyor. Aman elinizi kesmeyin, dikkatli oyun:)
Yapim asamalarini tek tek fotografladim ki anlasilmayan bir nokta kalmasin. Ic malzemesinde diger dolmalarda oldugu gibi pirinc yok. Kiymadan hazirlaniyor ic dolgusu. Ve bir dolu sebzelerden. Ic malzemeniz cok fazla arttiysa hic panik yapmayin. Kalan ici de tenceremize dolmalarin etrafina yerlestiriyoruz ve hepsini kullaniyoruz. Iste bulabileceginiz en ayrintili KEREVIZ DOLMASI tarifi:
Malzemeler
5 adet orta boy kereviz
250 gram kiyma
1 orta boy patates
3 dis sarimsak
1 orta boy kuru sogan
2-3 adet yesil sivri biber
1 adet kirmizi biber
1 havuc
150-200 gram bezelye
1 yemek kasigi biber salcasi
1 yemek kasigi domates salcasi
Zeytinyagi
Karabiber
Tuz
Yapilisi
Once kerevizlerimizi iyice yikayip kabuklarini soyuyoruz. Uzerlerinden fotograftaki gibi birer kapak kesiyoruz.
Asagidaki fotografta goruldugu gibi icini oyuyoruz. Bicakla ya da kasikla oyulabilir. Kerevizlerin icinden cikanlari da ic malzememize ekleyecegiz. O yuzden onlari da eger buyuklerse kucuk kucuk dogruyoruz.
Oydugumuz kerevizi hemen icine limon suyu sikilmis suya koyuyoruz ki kararmasin.
Simdi ic malzemesini hazirlayalim. Kiymayi tenceremize aliyoruz ve kendi saldigi suyu cekene kadar karistira karistira kavuruyoruz. Siviyag ekleyip, ince yemeklik dogradigimiz kuru sogani da ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Soganlar 1-2 dakika kavrulunca kucuk kucuk dogranmis yesil ve kirmizi biberlerimizi de karisima katiyoruz ve kavurmaya devam.
Kucuk kup kup dogranmis havucu da ekleyelim.
Tum malzemeyi 1-2 dakika kavurup, dogranmis ya da ezilmis sarimsagi, kucuk kup kup dogranmis patatesi, kerevizleri oydugumuzda icinden cikan kisimlarini ve salcalari da ekleyip malzemeler iyice karisana kadar karistiriyoruz. Tuz ve karabiberini de simdi ekleyebilirsiniz. En son bezelyeyi de katip birkac dakika kisik ateste tum malzemeyi pisiriyoruz.
Iste ic malzememizin son hali :) Simdi kerevizleri doldurmaya baslayabiliriz.
Kerevizleri oymadan once kestigimiz kapaklari tencerenin dibine yerlestiriyoruz ve doldurdugumuz kerevizleri o kapaklarin ustune diziyoruz. Kalan ic malzememizi de dolmalarin etrafina paylastiriyoruz.
Tencereye yaridan az kaynar su koyup tencerenin kapagini kapatiyoruz ve orta ateste kerevizler yumusayana kadar pisiriyoruz.
Dolmalarimizi bu sekilde servis edebiliriz. Diger bir secenek de, dolmalarin uzerlerine birer dilim kasar peyniri koyarak firinda peynir eriyene kadar tutmak ve oyle servis etmek. Ikisi de olur.
Afiyet olsun!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder