Bu corba Amerika'dayken yedigimiz corbalardan biriydi. Ilk defa orada denemistim. Eskiden bilmezdik brokoliyi. Simdi heryerde kolayca bulunan bir sebze ve cok da faydali, saglikli. Ancak brokoliyi nasil pisiririz diye dusununce akla fazla bir secenek gelmiyor. Biz genelde cok az suda haslar ya da buharda pisirir ve uzerine yogurt dokup yerdik. Bir nevi salata gibi. Cok da severim o sekilde yogurtlu yemeyi brokoliyi. Ama bu peynirli, kremali, bol malzemeli corba, brokoliyi farkli denemek isteyenler icin gercekten cok guzel bir tarif. Brokoliyi hic sevmiyorsaniz bilemem ama eger seviyorsaniz bu corbayi da mutlaka seveceksiniz. Malzemeleri saymaya baslayayim en iyisi cunku epey bir malzeme var sayacak :)
Malzemeler
Tavuk Suyu Icin
1 tavuk budu ya da daha onceden buzluga ayirdiginiz corbalik bir tavuk parcasi
2 adet defne yapragi
4-5 adet tane karabiber
Tuz
Corba Malzemeleri
3 su bardagi dolusu kucuk dogranmis brokoli
1 buyuk havuc, rendelenmis
1 buyuk kuru sogan, yemeklik dogranmis
1 tepeleme yemek kasigi un
1 su bardagi sivi krema / 200 ml.lik bir paket
2 su bardagi rendelenmis kasar peyniri
1 cay kasigi zerdecal
Karabiber
Tuz
Zeytinyagi
1 yemek kasigi tereyagi
Yapilisi
Oncelikle tavuk suyumuzu hazirliyoruz. Tum tavuk suyu malzemelerimizi buyuk bir tencereye alip uzerine yaklasik 3 lt. su ekliyoruz ve tavuk pisene kadar kaynatiyoruz. Tavuk pistiginde tavuk suyumuz suzulup corbada kullanilmaya hazir hale geliyor.
Baska bir corba tenceresine 4-5 yemek kasigi zeytinyagi ve 1 yemek kasigi tereyagi ile kucuk dogranmis kuru soganimizi aliyoruz ve soganlari kavuruyoruz.
Rengi kahverengilesmeden kavurdugumuz sogana 1 tepeleme yemek kasigi unu ekliyoruz ve 2-3 dakika da unla birlikte kavurmaya devam ediyoruz.
Un kavrulunca brokolileri ve havucu ekliyoruz ve 3-4 dakika soteliyoruz.
Sotelenen sebzelerin uzerine suzdugumuz tavuk suyumuzu ekliyoruz. Bu asamada zerdecal, karabiber ve tuzumuzu da ekleyebiliriz. Zerdecali mutlaka kullanin. Hem cok faydali bir baharat, hem de cok guzel bir sari renk veriyor corbaya.
Yuksek isida corbayi kaynama durumuna getirip kapagini kapatiyoruz ve ocagin altini kisiyoruz. Tum sebzeler iyice yumusayana kadar kisik ateste pisirmeye devam ediyoruz. Sebzeler yumusadigi zaman, eger corbamiz biraz taneli olsun istersek, sebzelerden yaklasik bir su bardagi dolusu kadar kenara ayiriyoruz. Taneli olmasin derseniz ayirmaniza gerek yok.
Simdi buyuk ihtimalle corbanin kivami cok koyudur. Kaynar suyla kivamini ayarliyoruz. Cok sulu olmasini istemiyoruz. Corbamiz biraz koyu, kremamsi bir corba olacak.
Tencerede kalan malzemeyi el blendirindan geciriyoruz.
Ayirdigimiz cekilmemis malzemeyi tekrar corbaya katiyoruz. Sivi kremamizi ve kasar peyniri rendemizi de ekleyip iyice karistiriyoruz. Bu asamada ocagi orta-dusuk ayarda tutalim. Yuksek ateste peynir kesik kesik olabilir.
Uzerini brokoliyle suslemek isterseniz, bastan brokolilerin azicigini ayirip ayri bir yerde birkac dakika haslayabilirsiniz ve corbayi bunlarla susleyebilirsiniz. Hepsi bu kadar!
Cok doyurucu bir corbamiz oldu :) Guzel bir ekmekle tek baslarina bir aksam yemegi bile olabilirler.
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder