LAHANA SARMASI
Lahana sarmasini annemden yemek lazim tabi ama ben de elimden geldigi kadar onunkine benzetmeye calisiyorum. Bu da lahana sarmasinin bizim usul yapilisi. Biraz Iskenderun / Hatay usulu yani. Nar eksimiz, biber salcamiz burada da bolca kullaniliyor. Uzerinde de yine bizim usul bir sosu var. Mutlaka soslu denenmeli lahana sarmasi. Sanki zormus gibi gorunebilir daha once yapmayanlara ama aslinda yaprak sarmasindan daha kolay, daha cabuk yapiliveriyor. Kizim bu tarifi de senin icin yaziyorum. Zaten bildigin bir tarif ama olculeriyle bir tarif bulunsun elinde.
Malzemeler
1 orta boy sarmalik lahana, 1.5-2 kg civarinda
1/3 su bardagi nar eksisi
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi karabiber
Ic Malzemeleri
1.5 su bardagi pirinc
Yarim su bardagi pilavlik bulgur
200 gram kiyma
3-4 adet kuru sogan, kucuk dogranmis
4-5 dis sarimsak, dogranmis ya da ezilmis
Yarim demet maydonoz, kucuk dogranmis
1 dolu yemek kasigi biber salcasi
1 dolu yemek kasigi domates salcasi
1 tatli kasigi pul biber
1 cay kasigi karabiber
1 yemek kasigi kuru nane
Tuz
1 cay bardagi zeytinyagi
2 yemek kasigi nar eksisi
Sos Malzemeleri
4-5 yemek kasigi zeytinyagi
5-6 dis sarimsak, ezilmis
1 yemek kasigi biber salcasi
1/2 su bardagi su
1 yemek kasigi nar eksisi
1 yemek kasigi kuru nane
Dilerseniz tuz
Yapilisi
Once lahanamizin dis kismini guzelce yikiyoruz. Sonra yapraklarini ayirabilmek icin lahananin sap kismini bir bicakla oyuyoruz. Tam ortada oyuk bir kisim olusuyor. Buyuk bir tencerenin yarisina kadar kaynar su koyuyoruz ve lahanayi oyuk kismi asagiya gelecek sekilde kaynar suyun icine koyuyoruz. Orta ateste lahanayi haslamaya basliyoruz. Cok erimesine izin vermeden, haslanan lahana yapragini ayirip kenara aliyoruz. 10 dakika kadar oyuk kismi asagida olarak hasladiktan sonra, eger yapraklari ayirmak zor oluyorsa ters cevirerek, yani oyuk kisim yukari gelecek sekilde, yapraklari ayirmaya devam edebiliriz. Tam kesilmemis bir yaprak olursa bir masa ve bicak yardimiyla yapragi kolayca ayirabiliriz.
Tum yapraklar haslanip ayrildiginda, yapraklarin uzerine dokmek icin nar eksisinden bir sos hazirliyoruz. 1/3 su bardagi nar eksinin uzerini suyla tam bir bardaga tamamliyoruz. Tuz ve karabiber de ekleyip karistiriyoruz. Sosumuz hazir. Haslanan yapraklarin uzerine dokup mumkun oldugunca tum yapraklara sosu gezdiriyoruz.
Yapraklar hazir olunca icimizi yapmaya basliyoruz.
Tum ic malzemelerini buyukce bir kapta karistiriyoruz.
Icimiz de hazir olduguna gore artik sarmaya baslayabiliriz. Sararken ben lahana yapraklarinin orta sert kisimlarini kesip cikariyorum. Yapraklari da bu sirada ikiye boluyorum. Bir yapraktan iki sarma cikmis oluyor. Cok buyukse uc sarma bile cikabilir. Kesip cikardigim orta damarlarini kizim incecik dograyip, limon, zeytinyagi ve tuzla guzel bir salata yapiyor. Boylece oralari da ziyan olmamis oluyor. Serit serit kestigimiz yapraklarin en uc kismina icimizden koyup sigara boregi gibi sariyoruz.
Sardigimiz lahanalari tenceremize en ust fotografta goruldugu gibi diziyoruz. Tencereye sarmalarin bir parmak ustune cikacak kadar kaynar su koyuyoruz. Ben sarmalarin ustune sarma tasi koyuyorum ama sarma tasi yoksa eski bir tabak da kapatilabilir. Sonra tencerenin kapagini kapatiyoruz. Yuksek ateste sarmanin suyunu 1-2 dakika iyice kaynar hale getirip ocagin altini kisiyoruz. Lahanalar ve icleri pisene kadar pisiriyoruz. Sarmanin suyunu takip ediyoruz. Eger sarmalar pismeden suyu bittiyse azicik kaynar su ekliyoruz ki dibine yanmasin. Cok da sulu olmasini istemiyoruz ama. Suyunu hemen hemen tamamen cekmesi en makbulu.
Sarmalarin altini kapatmaya yakin sosumuzu yapiyoruz. Sos icin 1-2 yemek kasigi zeytinyagini tavada azicik isitip ezilmis sarimsaklari ekliyoruz. Sarimsaklari yakmamaya dikkat ederek 1- 2 yagda cevirip hemen salcamizi ekliyoruz. Salcayla da 1-2 dakika kavurup yarim su bardagi suyu ekliyoruz ve sos kivamina getiriyoruz. Bu sosa 1 yemek kasigi kuru nane ve 1 yemek kasigi nar eksimizi ekliyoruz. Sosun kivamini ayarlamak icin gerekiyorsa biraz daha kaynar su eklenebilir. Sosu 1-2 fokurdatip altini kapatiyoruz. Sarmalarimiz pistiyse uzerindeki sarma tasini ve ya tabagi kaldiriyoruz ve sosumuzu sarmalarimizin uzerine gezdiriyoruz. 1-2 tasim da sosla kaynatip ocagi kapatiyoruz.
Afiyet olsun!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder