KALBURABASTI



Herkesin kendine gore bir kalburabasti tarifi vardir herhalde. Bu da benimki. Tarifi Amerika'ya gelmeden once annecigimden alip yazmistim. Serbetli tatlilarin icinde en sevdiklerimden biri. Serbetli bir tatli icin oldukca hafif ve gorunusu de cok hosuma gidiyor. Benim tarifimden farkli olarak bir arkadasim 1 cay kasigi karbonat ekledigini ve yagi da yarisini sivi yag, yarisini tereyagi seklinde kullandigini soyledi. Bir kez de oyle denemeyi dusunuyorum. Iste nasil yapildigi:

Ben once serbetini yapip sogumaya birakiyorum.

Serbeti

3 su bardagi seker
3,5 su bardagi su
Birkac damla limon suyu

Hepsini bir tencereye koyup harli ateste kaynatiyoruz. Kaynamaya basladiktan hemen sonra saate bakiyorum ve tam 15 dakika sonra serbeti atesten aliyorum. Bu sekilde yaptigim serbetin kivami guzel oluyor.

Kalburabasti

1,5 su bardagi sivi yag
1 su bardagi sut
1 avuc toz seker
1 cay kasigi kabartma tozu
Bir tutam tuz
Aldigi kadar un ( hamurun kivami cok sert olmayacak, hatta oldukca yumusak olacak, ancak ele de yapismayacak, sekil vermesi kolay bir kivam alana kadar un ekliyoruz)
Ici icin dozulmus ceviz
Uzerini suslemek izin hindistan cevizi

Tum malzemeyi buyuk bir kasede iyice karistiriyoruz. Sonra hamurdan yumurta buyuklugunde parcalar alip bir rendenin uzerine elimizle bastirarak yuvarlak sekil veriyoruz. Icine cevizi koyup iki ucunu kapatarak resimde gordugunuz sekli veriyoruz. sonra dikkatlice rendenin ustunden alip rendenin seklinin ciktigi taraf uste gelecek sekilde tepsiye yerlestiriyoruz. Hamurun hepsi bitince firininizin kek ayarinda uzeri guzelce kizarana kadar pisiriyoruz. Firindan cikan kalburabastilari serbet tenceresinin icine teker teker daldirip cikarip tekrar tepsiye diziyoruz. Yani kalburabastilar sicak, serbet soguk olacak. Hepsi bitince kalan serbeti tepsideki kalburabastilarin uzerine dokup serbeti cekmesi icin bekletiyoruz. Uzerini dilerseniz hindistan cevizi ile susleyebilirsiniz.
Afiyet olsun!

2 yorum:

Betul Teyze dedi ki...

ellerine sağlık canım
maşaallah sana :)

Adsız dedi ki...

Afiyet olsun boncugummm:) Sen yapiyorsundur zaten bunlari. Kaynagi senin yaninda:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...