Bu sefer kesin olarak anladim ki, benim cocuklarimin okullari tatil olunca ben bu bloga ziyaretci olarak bile giremiyorum:) Yazin da ayni sey olmustu ve ben uzun zaman ekleme yapamamistim bloguma. Cocuklar okula baslar baslamaz tekrar baslamistim yazmaya. Burada yari yil tatilini Christmas yani noel zamanina denk getiriyorlar. Yani Aralik ayinin son iki haftasi tatil oluyor okullar. Onumuzdeki pazartesi acilacak tekrar. Noel kutlamadigimiz icin biz de baska turlu degerlendiriyoruz bu tatili. Genelde diger Turk arkadaslarla bir araya geliyoruz. Hem cocuklar kendi akranlari diger Turk cocuklarla birarada oluyor, hem de biz buyukler birbirimizi gormus oluyoruz. Yine bu sene de bu sekilde gecti tatil. Bugun donduk evimize. Cok da yorulduk ama ozellikle cocuklar icin cok guzel bir tatil oldu. Yoruldugumuza degdi. Takvimler 2011'i gostermeden bir kac tane daha post ekleyeyeyim istedim:) Onceden resmini cektigim ne var diye baktim ve bu sarma fotograflarini buldum. Sarmayi herkes degisik yapiyor. Ben hepsini de severek yiyorum. Benim annemden ogrendigim ve bizim yorede yapildigi sekliyle sarma tarifimiz su sekilde:
Yarim kilo salamura yaprak
2-3 orta boy kuru sogan - incecik yemeklik dogranmis
3-4 dis sarimsak - ezilmis ya da kucuk kucuk dogranmis
2.5 su bardagi pirinc
2 yemek kasigi domates salcasi
1 yemek kasigi biber salcasi
Pul biber
Karabiber
Tuz
1 dolu avuc maydonoz - ince kiyilmis
3-4 yemek kasigi nar eksisi
1 yemek kasigi kuru nane
Sivi yag - istediginiz miktarda kullanin ama beni dinlerseniz eger sarma yaparken yagdan kismayin derim:)
Sarma icini hazirlamak icin once sivi yagi tencereye alin ve dogranmis kuru sogani ve sarimsagi ekleyin. Ara sira karistirarak sogani iyice oldurun. Ancak rengi degismesin. Pirinci ekleyin ve bir kac dakika karistirarak kavurun. Sonra domates ve biber salcasini da ekleyin. Salca ile de 2-3 dakika kavurduktan sonra atesten alin ve kalan malzemeleri ekleyip iyice karistirin.
Hazirladiginiz ic biraz soguyadursun. O sirada su kaynatin ve yapraginizin uzerine kaynar suyu dokup, onu da bir kenarda biraz sogumaya birakin. Ya da kendi yapraginizi normalde nasil hazirliyorsaniz o sekilde hazirlayin. Ben konserve yaprak bulabiliyorum burada ve kullanmadan once bu sekilde kaynar suda biraz bekletiyorum.
Ic ve yaprak soguyunca sarmalari sarip fotografta goruldugu gibi tencereye dizin. En son ustune varsa sarma tasinizi, yoksa bir tabak kapatip, uzerinden gorunecek kadar kaynar su ekleyin. Tencerenin kapagini kapatip once harli ateste birkac dakika kaynatin. Sonra altini biraz kisip - dusuk ve orta arasi - arada bir kontrol ederek pisirin. Sarma cok cabuk dibine tutabilir. Ara sira bakip suyunun oldugundan emin olun. Suyu bittiyse kaynar su ekleyebilirsiniz. Cok fazla kaynar su koyarsaniz sarmalariniz sisip kocaman olabilirler:) O yuzden bastan cok fazla su koymayin. Pistiginden emin olmak icin bir sarmayi cikarip yeyin:) En zevkli kismi da bu:) Pirinclerin diri kalmadigindan emin olun. En son olarak da sarma pistikten sonra biraz ilitip baska bir kaba alin. Tencerede su kaldiysa, sakin sarmalari bu suyun icinde birakmayin. Yine sismelerine sebep olabilirsiniz.
Gelelim bu kadar ayrintili yazmamin sebebine:) Bunu okuyanlarin cogu zaten bunlari bilirler ama benim boncuk kizim buradan bakip sarma yapmak isterse diye ayrintilari da vereyim dedim. Yaparsaniz simdiden afiyet olsun!
1 yorum:
>hoşgeldiniz canım özledik sizi :)
Yorum Gönder