FELLAH KOFTESI



Fellah koftesinin pek cok degisik versiyonunu gordum, isittim. Temelde ayni bulgur koftesi kullanilmakla birlikte, sosu cok buyuk degisiklikler gosterebiliyor. Bana sorarsaniz her haliyle guzel:) Bizim tarifimizde ispanakli sos kullaniliyor. Daha sonra denedikce diger soslarla olan tariflerini de eklemeye calisacagim insallah ama bizde en cok bu sekilde yapildigi icin once ispanakli tarifi gelsin:)

Malzemeler

Koftesi Icin;

2 su bardagi ince koftelik bulgur

3-4 dolu yemek kasigi un

1 tatli kasigi kimyon

1 yumurta

2 yemek kasigi biber salcasi

Tuz

Ispanakli Sos Icin;

1 kg. ispanak, yikanmis, ince ince dogranmis

1 kucuk kuru sogan, yemeklik dogranmis

1 dolu yemek kasigi biber salcasi

4 yemek kasigi nar eksisi

4-5 dis sarimsak, ezilmis

1 cay bardagi kadar zeytinyagi

Tuz

Once 2 su bardagi bulguru 2 su bardagi kaynar su ile islayip, uzerini kapatiyoruz ve yarim saat kadar dinlenmeye birakiyoruz. Sonra diger kofte malzemelerini karistirip, hamur sakiz gibi olana kadar yoguruyoruz. Hamurun uzerine kurumamasi icin islak bir bez ortup, hamurdan kucuk kucuk kofteler yuvarliyoruz ve parmagimizla ortasina bastirip cukurlastiriyoruz. Kofteleri yuvarlarken elimizi hafifce islatiyoruz. Kofteler bilye buyuklugunde oluyor diyebilirim.




Bu arada buyukce bir tencerede icine 1 tatli kasigi tuz atilmis suyu kaynatiyoruz. Koftelerin hepsi hazir olunca kaynar suya atip, ezilmemelerine dikkat ederek hasliyoruz. Dagilir diye korkarsaniz, henuz birkac kofte yapmisken, kucuk bir tencerede bunlari haslayip, dagilmadiklarindan emin olunca diger kofteleri yapmaya devam edebilirsiniz. Eger bu kucuk denemede kofteler dagilirsa biraz daha un istiyor demektir. O zaman hamura 1-2 kasik daha un ekleyip, tekrar yogurabilirsiniz. Haslanan kofteleri yine ezmeden, delikli kepceyle suyunu suzdure suzdure buyukce bir kaba aliyoruz. Haslama suyunu dokmuyoruz, cunku sosumuzda kullanacagiz. Hatta bu haslama suyunu dokmezseniz corba yapmak icin de kullanabilirsiniz.



Sosu hazirlamak icin de, temizleyip dogradigimiz ispanaklari cok cok az suda hasliyoruz. Sogani az zeytinyaginda kavuruyoruz ve biber salcasini ekleyip 1-2 dakika kadar daha kavurmaya devam ediyoruz. Hasladigimiz ispanak biraz soguyunca elimizle iyice suyunu sikarak kavrulmus sogana ekliyoruz. Nar eksisini, dovulmus sarimsagi, tuz ve zeytinyagini da ispanaga karistiriyoruz. 3-4 corba kepcesi kadar koftelerin haslama suyundan ekleyip ispanakli sosumuzu biraz aciyoruz.


Sonra sosu koftelerin uzerine dokup, dikkatlice karistiriyoruz.




Afiyet olsun!

6 yorum:

nazmiye dedi ki...

>ellerine sağlık çok güzel olmuş,bulgurla yapılan ne varsa bayılırım.bende yarın yapmayı düşünüyordum,şimdi iyice canım çekti.sevgilerimle.hoşçakal.

Betul Teyze dedi ki...

>maşaallah canım benim tam anne oldun yaf :)darısı başıma :Dellerine sağlık canım ablamın

Azelya dedi ki...

>Cok lezzetli görünüyor! Ellerine saglik. Bende en kisa zamanda bu tarifi uygulayacagim :)

Tijen dedi ki...

>Benim de ıspanak soslusunu yapasım var da ne zaman acaba? Bayılırım fellah köftesine!

Her Gune Bir Guzellik dedi ki...

>Herkese tesekkurler. Deneyip memnun kalirsiniz umarim. Boyle denemediyseniz daha once mutlaka deneyin. Cok guzel oluyor.Sevgiler...

Öcal-mutfak-Esra dedi ki...

>köfteler haRİKA görünüyor ellerinize sağlık.bu arada bende antakyalıyım, siz eskenderun luymuşsunuz bir nevi hemşeri sayılıyoruz :) banada beklerim sevgiler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...