ASURE


Epey gecikmis asure tarifim:) Olsun, gecikse de her eve lazim bir tarif:) Asurenin buradaki Turkler icin ayri bir onemi var. Her sene Muharrem ayinda yaptigimiz asureler, Amerikali komsularimiza dagitiliyor. Turk komsumuz olmayinca, biz de normalde sadece uzaktan uzaktan "Hi", "Bye" yaptigimiz Amerikali komsularimizin kapilarini calip, onlara asure ikram ediyoruz. Dolayisiyla komsularimizla bu bahane ile, kapidan da olsa gorusmus, bir iki kelam etmis oluyoruz. Guzel bir adetimizi de onlara tanitmis, bir nevi kendi capimizda kultur ateseligi yapmis oluyoruz. Tabi hemen nedir bu diye soruyorlar. Genelde "Noah's Puding", Hz. Nuh'un pudingi diye cevap veriyoruz. Asurenin tarihi Hz. Nuh'a kadar gidiyor tabi ama Hz. Nuh'un gemide kalan tum erzaki birlestirip, asureye benzer bir yemek yaptigi hikayesinin ne derece otantik oldugunu bilemiyorum. Yine de Amerika'lilara bu sekilde anlatinca "yaa oyle mi" deyip aliyorlar asureyi. Hikaye tanidik geliyor onlara da sanirim. Asurenin onemi, tarihcesi ile ilgili cok fazla detaya girmeyecegim. Google'dan arastirinca bir suru bilgi geliyor. Bilmiyorsaniz okumanizi tavsiye ederim. Kulturumuzun, mutfagimizin, inanc, adet, geleneklerimizin zenginligini bilmeliyiz ki, baskalarina da anlatabilelim. Ben simdi tarife geceyim artik. Epey uzun bir icindekiler listesi var cunku:) Bu miktarlarla resimdeki gibi 40'tan fazla kase cikiyor.

1 kg. asurelik bugday - 5 su bardagi kadar - temizlenmis, yikanmis ve aksamdan kaynar suya islanmis

7 litre su

7-8 su bardagi toz seker - Seker miktarini kendinize gore ayarlayabilirsiniz

2 su bardagi kuru uzum - sicak suya islanmis

2 su bardagi haslanmis, pismis nohut

2 su bardagi haslanmis, pismis kuru fasulye

2 su bardagi kuru  kayisi - kucuk kucuk dogranmis, sicak suya islanmis

1 su bardagi kuru incir - kucuk kucuk dogranmis, sicak suya islanmis

1 buyuk elma - kabugu soyulmus, kucuk kucuk dogranmis ve cok az sekerli suda yumusayana kadar pisirilmis

Portakal kabugu - beyaz kismini almadan incecik soyulacak ve cok kucuk dogranacak - yarim portakalin kabugu yeterli gelir

1 limon kabugu rendesi

3-4 tane karanfil

Daha sonra kaselerde uzerlerine serpmek icin:

Dovulmus ceviz

Hafif kavrulmus susam

Nar taneleri

Istenirse toz tarcin

Bir gece onceden, bugdayi temizleyip, yikayip kaynar suya isliyoruz. Nohutu ve fasulyeyi de ayni sekilde isliyoruz. Ertesi sabah nohut ve fasulyeyi ayri ayri pisiriyoruz. Nohut ve fasulyenin yukarida verilen olculeri pismis halleriyle. Bunu dikkate alarak miktarlari ayarlayin. Cok buyuk bir tencereye islama suyunu suzdugumuz bugdayi aliyoruz ve 7 litre kaynar suyu ekleyip bugdayi pisirmeye basliyoruz. Ben 30 cm.lik derin bir tencere kullandim. Bugdayi dibine tutmamasi icin kisik ateste pisiriyoruz ve sik sik da karistirip, kontrol ediyoruz. Bugday iyice pisip, yumusayinca sekerini ekliyoruz. Seker iyice karisinca tadina bakip sekerini ayarlayabilirsiniz. Ust malzemeleri disindaki tum malzemeleri de katip guzelce karistiriyoruz. Bu asamadan sonra bir 10-15 dakika kadar daha pisirip ocaktan aliyoruz. Sicakken kaselere paylastiriyoruz. Soguduktan sonra uzerlerini susleyip servis yapiyoruz.

Afiyet olsun!

3 yorum:

Betul Teyze dedi ki...

>çok güzel canım annecim yaptı bize de sağolsun size de afiyet olsun...

Tijen dedi ki...

>Geçen gün komşumuzdan aşure gelince yine yemekle yememek arasında kaldım. Azıcık yedim, kalanını anneme bıraktım... Ah kendi aşurem olaydı!

Her Gune Bir Guzellik dedi ki...

>Tijencim sen nasil yapiyorsun asureyi? Kesin seker kullanmiyorsundur:) Bakindim tarif var mi sitende diye bulamadim. Varsa linkini yazar misin bana?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...