Oglumla bir yemek programi seyrederken gorduk bu tarifi. Jacques Pepin'in yemek programiydi. Aslinda Fransiz olan bu sef Amerika'da yemek programlari yapiyor. Pek cok kitabi var. Ayrica da Julia Child ile birlikte bir yemek programi vardi Julia Child olmeden once. Fransiz mutfagi dunyanin en iyi uc mutfagi arasinda. Hatta sanirim 1 numara olarak goruluyor. Diger iki mutfagi tahmin edebiliyor musunuz ilk uce giren? Bu sene Amerika'nin ulusal yayin organi olan NPR dunyanin en buyuk uc mutfagini acikladi. Bu mutfaklardan ikisi herkesin tahmin edebilecegi mutfaklardi. Fransiz Mutfagi ve Cin Mutfagi. Ancak ucuncu mutfak pek cok kisinin tahmin edemeyecegi bir mutfak. Aslinda ilk uce girmeyi coktan hakediyor ve hatta bence 1 numara olmayi da hakediyor ama belki yeterince tanitimi yapilamadigindan digerleri kadar gozonunde olamayan bir mutfak. Tahmin edebildiniz mi?
Evet! Turk Mutfagi. Biz cok sevindik tabi Turk Mutfaginin ulusal bir radyo tarafindan boyle farkina varilip takdir edilmesinden dolayi. Turk Mutfaginin, Amerika gibi bir yerde Italyan Mutfagini, Meksika Mutfagini gecmis olmasi cok ozel bir durum bence. Daha buyuk kitlelere tanitabilmek icin de ugrasmak gerek. Mutfagimiz gercekten hakediyor cunku bunu. Bir somon koftesinden geldim nerelere:) Iste boyle oglusumla Jacques Pepin'i seyrederken, oglumun cok hosuna gitti bu tarif. Babasi gitti somon baligi aldi ve denedik. Iyi ki de denemisiz. Tahmin ettigimden de guzel bir yemek oldu. Pratikligi de cabasi. Somon'u temizlenmis, kilciksiz alirsaniz cok daha kolaylasiyor isiniz. Bizim yaptigimiz miktar epey fazlacaydi. Ertesi gune de artti koftelerden. Miktarlari azaltabilirsiniz dilerseniz. Iste tarif:
Malzemeler
1.5 kg. somon baligi, derisiz, kilciksiz, kup kup dogranmis
300 gram kadar mantar, kup kup dogranmis
1 su bardagi kadar koftelik ekmek kirigi ya da 3 buyuk dilim ekmek
4-5 taze sogan, dogranmis
Tuz
Karabiber
Pul biber
Servis icin bol roka ya da yesil salata
Kizartmak icin sivi yag
Tum malzemeyi robottan gecirip koftelik hamur haline getiriyoruz. Malzeme fazla gelirse robota bolerek, 2-3 seferde koyuyoruz. Sonra elimizle hamburger koftesi buyuklugunde kofteler yapiyoruz ve teflon tavaya biraz sivi yag koyup koftelerin iki tarafi da pisene dek kizartiyoruz. Tum kofteler kizarinca, buyukce bir servis tabagina bol roka veya yesil salata doseyip, uzerine kofteleri yerlestiriyoruz ve sogumadan servis yapiyoruz.
Afiyet olsun!
4 yorum:
>Türk mutfağı bence de dünyadaki en iyi mutfak inşallah gün gelecek ve hak ettiği değeri ve yeri bulacak ama üçüncü mutfak olması da umut verici bir gelişme. Somon köftesini ben de sever ve mümkün olduğunca yaparım. Nefis görünüyor ellerine sağlık canım afiyetler olsun.
>Ilginc, cok sagolun, cok guzel tarife benziyo. Selamlar.
>Ellerinize sağlık. Oğlum bilim adamı olacağım diyor, inşaallah olur. Mutfaktan başladı. :))))
>Handan ve Dry Thyme begendiginize sevindim. Gercekten guzel bir yemek oldu. Denemenizi tavsiye ederim.Teyzesi, oglum soslardan basladi. Cok bilimsel bir sekilde soslar yapiyor:)) En son yaptigi sos ayni cemen tadindaydi. Hepimiz cok begendik:))
Yorum Gönder