Bu basit cokelek tarifi de benim isim bulma ozurlu olmamdan nasibini aldi:) Yukaridaki isimlerin hepsini dusundum, sonra da hicbirinden vazgecemedim:) Hindistan ve Pakistan'a has yemekleri cok seviyoruz biz ailecek. Pek cok Turk arkadas fazla baharatli ve acili oldugu icin sevemese de bizim favorilerimiz arasinda. Aslinda pek cok benzerlik de bulmak mumkun onlarin yemekleri ile Turk yemekleri arasinda. Onlar da bizim gibi sebze ve yogurdu cok tuketiyorlar. Ayrica degisik degisik peynirleri de var. Iste bu bizim cokelegimize cok benzeyen peynir de onlarin paneer (panir) dedikleri peynirleri. Bizim cokelegimizden biraz daha kremsi, surulebilir kivamda bir peynir. Ama tadi bence cok da farkli degil. Herseyde oldugu gibi bu cokelekte de baharat kullanmadan edememisler:) Icine hafif dovulmus kimyon tohumu katmislar. Ben aynen tarifte oldugu sekilde yaptim ve kimyonu ekledim. Ama siz kimyonu yakistiramazsaniz cokelege kullanmayabilirsiniz. Bir de servis ederken biraz daha tuz ekledik biz cunku tuzu oldukca az. Tuzu az haliyle tatlilara da kullanmak icin birebir. Gelelim tarifine:
Malzemeler
12 su bardagi yagli sut
2 tatli kasigi tuz
1/4 tatli kasigi hafif dovulmus kimyon tohumu
1/3 su bardagi limon suyu
Yapilisi
Buyukce bir tencereye 12 su bardagi sutumuzu, tuzu ve kimyonu ekliyoruz. Kisik atesteki ocakta kaynayana kadar pisiriyoruz. SOnra ocaktan alip icine limon suyunu ekleyip karistiriyoruz. 15 dakika kadar bekliyoruz. Bu sirada suyuyla cokelegin biribirinden ayrismis olmasi gerekiyor. Eger hala sut kivaminda ise ve su ile peynir birbirinden ayrismadiysa tekrar ocaga alip kisik ateste biraz daha kaynatabilirsiniz. Bu arada cokelegi suzdurmek icin peynir suzme torbasini bir suzege koyup, suzegi de buyukce bir kabin icine koyuyoruz. Soguyan cokelegi dikkatlice suzme torbasina dokuyoruz. Altta biriken suyu dokuyoruz. Torbanin agzini baglayip uzerine bir agirlik koyuyoruz (mesela buyukce bir ici doldu tursu kavanozu gibi) ve buzdolabinda bir gece bu sekilde bekletiyoruz. Ertesi gun suyunun iyice suzuldugunden emin olunca cokelegimizi torbadan cikarip hava almayacak bir kaba aktariyoruz. Bu sekilde buzdolabinda 3 hafta kadar muhafaza edebilirsiniz. Ya da isterseniz dondurucuya da koyabilirsiniz. Biz kahvaltida birazcik catalla ezip tuz ekledik ve kirmizi pul biber ve zeytinyagi ile susleyip yedik. Salatalara, boreklere de kullanilabilir.
Afiyet olsun!
3 yorum:
BİZİM SÜRKÜMÜZ DAHA GÜZEL BENCE :)))
Evet canim gercekten daha guzel:) Iyi hatirlattin, yapmak lazim bir ara...
Ben yogun lezzetleri sevdigim icin Pakistan ve Hint mutfaklari tam bana gore. Pakistan Hindistandan biraz farkli, bize ve Iran'a daha yakin yemekleri de var.
Yorum Gönder