tadinadoyamadim.blogspot.com blogunun sahibi sevgili Dilek "Diyet ve Diyabetik Tarifler" etkinligine ev sahipligi yapiyor. Etkinligi duyunca katilmak istedim ancak nasil bir tarif uygun olur bilemedim. Ben de kucuk bir arastirma yapip, hem kendim biraz da olsa bu konuda bilgilenirim, hem de hangi tarifler uygundur ogrenirim dedim ve bir kac kaynak bulup okudum. Elimde hali hazirda fotograflamis oldugum bir tarifimin, babaganusun diyabetliler icin mukemmel bir secenek oldugunu ogrenince de sevindim dogrusu. Tarifim de hazirdi yani:) Diyabetliler ile ilgili ogrendiklerimin bir kismini paylasmak istiyorum bu bahaneyle.
Diyabetli bir kisinin;
*Ne yedigi
*Ne kadar yedigi
*Ne zaman yedigi
cok onemliymis. Diyabetli kisiler kilolarina cok dikkat etmelilermis cunku kalp problemi yasama risklerini cok arttiriyormus kilolu olmak. Dogru yemenin yaninda, aktif bir yasam surmek, egzersiz yapmak, ve varsa doktorun verdigi ilaclari duzenli kullanmak cok onemliymis. Ac kalmamak ve ogun aralarinda kucuk atistirmaliklar yemek onemliymis. Ekmek, makarna, pirinc, patates gibi nisastali gidalari her ogun azar azar tuketmeleri gerekiyormus. http://diabetes.niddk.nih.gov sitesinden aldigim bu besin piramidi resmi, ozellikle diyabetlilerin nasil beslenmesi gerektigini gosteriyor.
Bana sanki diyabetli olsun olmasin herkesin dikkat etmesi gereken kurallar gibi geldi:) Ne dersiniz? Oyleyse saglikliyken dikkatli beslenmek lazim ki hastaliklara kapi acmayalim. Cok yemeyenlerden, cok uyumayanlardan, cok konusmayanlardan olabilmek dilegiyle, cok basit olan babaganus tarifime geceyim;
Malzemeler
500 gram kadar iri kozlemelik patlican
1/4 su bardagi tahin
2-3 dis ezilmis sarimsak
1 buyuk limonun suyu
tuz
Uzerini suslemek icin biraz zeytinyagi, kucuk kucuk dogranmis domates, ince kiyilmis maydonoz, pul biber ve kimyon
Yapilisi
Once yikayip kuruladigimiz patlicanlarimizin her tarafina catal batiriyoruz. Eger ocagin uzerinde kozleyeceksek, patlicani aluminyum folyoya sariyoruz ve ocagin uzerinde, patlican iyice yumusayana kadar, ara ara cevirerek kozluyoruz. Mangalda da ayni sekilde kozleyebiliriz. Firinda kozlersem eger aluminyum folyoya sarmiyorum ben. Sadece 20-25 dakika kadar 200 derecelik firinda kozlendikten sonra patlicani ters cevirip 20-25 dakika kadar da diger tarifini kozluyorum. Patlicanlar kozlenince, henuz sicakken hemen bir sandvic torbasina ya da naylon torbaya koyup, torbanin agzini da sikica bagliyoruz. 10-15 dakika torbada bekleyen patlicanlari torbadan cikarip kabuklarini soyuyoruz ve kucuk kucuk dograyip bekletmeden, uzeri icin olan malzemeler haric:), diger malzemelerle karistiriyoruz. Bu asamada eger babaganusun kivami cok kati geldiyse size, cok az soguk su ilavesi ile acabilirsiniz kivamini. En son da uzerini diledigimiz gibi susleyip afiyetle yiyoruz.
Asagida bir porsiyonluk babaganustaki besin degerlerini gorebilirsiniz. Yukaridaki miktarlarla 8 kisilik babaganus cikiyor. Yani bir porsiyon bu miktarin 1/8'i kadar.
Besin Degerleri
Kalori 70 kalori
Toplam Yag Miktari 3 gram
Doymus Yag Miktari 0 gram
Kolesterol 0 miligram
Sodyum 80 miligram
Toplam Karbonhidrat 12 gram
Fiber 5 gram
Seker 4 gram
Protein 2 gram
A Vitamini 4%
C Vitamin15%
Kalsiyum 4%
Demir 4%
Afiyet olsun!
6 yorum:
nasıl hesapladın yaf maşaallah sana :))
Gulum benim, kendim hesaplamadim:) Diyabetlilerle ilgili bir web sitesinden buldum.
Peki bu kadar pastadan sonra istediğin kiloda kalabiliyor musun? :) Ben yaptıklarımdan kötü etkileniyorum doğrusu :? Bu aralar sanki azıcık daha dikkat etmeye başladım. Yaz geliyor malum :)
Babagannuş cidden çok nefis oluyor. Ellerin dert görmesin Gülden'ciğim...
Merhabalar,sayfaniza etkinlikten ulastim cok nefis tariflerle karsilastim.
Hepsi icin ellerinize saglik.
Sevgiler...
Ben cok yeyip az kilo alan sansli kullarindanim Allah'in:) Daha dogrusu 3. bebis gelene kadar oyleydi. Simdi cok daha fazla dikkat etmem gerekiyor. Su anda istedigim kiloda oldugumu soyleyemem. Ancak benim bu konudaki yontemim; baskalarina pisir, kendin fazla yeme yontemi:) Burada Turkler olarak oldukca aktifiz cok sukur. Devamli yemekli programlar duzenliyoruz. Oyle olunca ben cok yemek pisiriyorum ancak hep baskalarina:) Esim hatta biraz sikayetci bu konuda, biz gormuyoruz yaptiklarini diye:)
Tesekkurler ziyaretiniz icin. Bu sayede ben de sizin blogunuzu kesfetmis oldum:) Sevgiler...
Yorum Gönder