BESAMEL SOSLU PATLICAN MUSAKKA
Biliyorum patlican zamani degil ama simdi eklemezsem bu tarifi unutma ihtimalim yuksek. Patlicanin bol olacagi zamanlar icin bir tarif olsun bu da:)
Patlicani cok severim. Kizarmis olursa daha da cok severim (biliyorum sagliksiz ama cok lezzetli). Kiymayi da patlicana cok yakistiririm. Musakka da zaten eskiden beri yaptigim bir yemektir aslinda ama musakkayi hic haslanmis patates ve besamel sosla denememistim. Coook eskilerden bir arkadasim bu yemegi tavsiye ettiginde, kesin deneyecegim dedim ve cok gecmeden de denedim. Tum ev halki cok begendi. Tesekkur ederim eski ama eskimeyen arkadasim, Filizim :)
Malzemeler:
Bu malzemeler buyuk boy dikdortgen borcami dolduruyor. Daha kucuk bir kapta pisirilecekse, mesela kare borcam gibi, bu olculerin yarisi yeterli olur.
Kiyma Harci Icin:
500 gr. kiyma
2-3 adet kuru sogan
4-5 dis sarimsak
4 adet domates
1 kasik domates salcasi
1 kasik biber salcasi
Karabiber, tuz
1 tatli kasigi seker (istege bagli)
1 cay kasigi tarcin (istege bagli)
Besamel Sos Icin:
4 su bardagi sut
3 tepeleme yemek kasigi un
40 gr. tereyagi
2 yemek kasigi krema
Tuz, karabiber
4-5 adet patlican
Patlicanlari bulamak icin bir miktar un
4 adet orta boy patates
Kasar peyniri rendesi
Yapilisi:
Kiymali harc icin kiymayi cok az sivi yag ile tavada kavuruyoruz. Ince yemeklik dogranmis sogani ekleyip birlikte kavurmaya devam ediyoruz. Sarimsagi, kabuklari soyulup kucuk dogranmis domatesi de ekliyoruz. Salcayi ve baharatlari da kiymali harca katiyoruz ve domatesler suyunu cekene kadar pisirip altini kapatiyoruz.
Patlicanlari uzunlamasina dilimleyip, icine tuz eklenmis una buluyoruz. Una buladigimiz patlicanlari tavada, az yagda kizartiyoruz ve bir kenarda bekletiyoruz.
Besamel sosun malzemelerini bir tencereye alip, orta ateste karistirma teliyle karistira karistira, kaynayana kadar pisiriyoruz.
Patatesleri soyup kup kup dogruyoruz ve az suda hasliyoruz.
Dikdortgen borcamin en altina haslanmis patatesleri koyuyoruz.
Uzerine kizarttigimiz patlicanlarin yarisini diziyoruz.
Patlicanlarin uzerine kiymali harcimizi, onun uzerine biraz kasar peyniri rendesi ve kalan patlicanlari ekliyoruz.
Malzemeleri dizerken kenarlarda biraz bosluk birakiyoruz. Patlicanlarin uzerini iyice kapatacak sekilde besamel sosu yayiyoruz. Besamel sos kenarlarda biraktigimiz bosluklari da doldursun. Sonra yemegi 200 derece firinda uzerinde kizarmalar baslayana kadar, yaklasik 40-45 dakika pisiriyoruz.
Uzerine kasar peyniri rendesini serpip, peynir eriyene kadar daha pisiriyoruz ve firindan aliyoruz. Firindan cikinca 10-15 dakika kadar dinlendirip, dilimleyerek servis yapiyoruz.
Afiyet olsun!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
Patlıcan severlerin gönlünü fethedecek bir yemek olmuş. Eline, emeğine sağlık!
Tarif guzel yerden gelince yemek de guzel oldu cok sukur :) Tarif icin tekrar tesekkurler Filizim...
Yorum Gönder