TIRAMISU / KEDI DILI BISKUVILI


Tiramisu

Internet tiramisu tarifleriyle dolu. Genelde kekle yapilanlar var. Kedi dili biskuvisi ile yapilanlarda da yapilan krema bizim Turk muhallebilerinden :) Bir de hep insanlar, bu tiramisu tarifi degil, orjinal tarifle alakasi yok gibi yorumlar birakmislar tariflerin altlarina. Ben eminim ki o tariflerin hepsi de lezzetlidir ve otantik tiramisu tarifleri olmasalar da tadlari tiramisuya benziyordur. Kizimla biz de hazir pandispanya ile ya da kendi yaptigimiz keki kullanarak ve kendimizce bir muhallebi yapip onu labneyle karistirarak tiramisu yapmayi denedik. Oldukca da lezzetli oldu o tiramisularimiz. Ancak bu tarif gercekten orjinaline cok yakin, Turk muhallebisi icermeyen :) ve yumusacik, pamuk gibi bir kivamdaki kremasiyla, cok lezzetli bir tiramisu tarifi. Orjinaline yakin diyorum cunku mascarpone peyniri yerine labne kullaniyorum ve orjinal tarifte kullanilan 1-2 malzemeyi de kullanmiyorum. Yine de dedigim gibi orjinaline cok yakin :) Tarifine geciyorum...

Malzemeler

2 paket kedi dili biskuvisi (birazi artiyor)
Uzerine serpmek icin kakao

Kahvesi

2 tepeleme yemek kasigi nescafe
3 yemek kasigi toz seker
2 buyuk kahve fincani kaynar su

Kremasi

3 yumurta sarisi
1/3 su bardagi toz seker
2 yemek kasigi hazirladigimiz kahveden (sivi olarak)
250 gram labne
1 kutu, 200 ml sivi krema
1 dolu yemek kasigi pudra sekeri

Yapilisi

Ilk once nescafeyi hazirlayalim bir kenarda bekleyedursun. Burada kullandigimiz fincan kucuk turk kahve fincani degil. Buyuk nescafe icilen fincanlardan. Bu fincanla 2 fincan dolusu nescafe hazirliyoruz. Kaynar suya nescafeyi ve toz sekeri katip karistiriyoruz. Kahvemiz hazir. Krema olana kadar kenarda beklesin.

Sonra kremayi hazirlamaya baslayalim. Yumurtalarin sadece sarilarini kullaniyoruz. Beyazlari ayirip kapakli bir kapta buzdolabinda saklayin. Onlar icin baska bir tarif verecegim. Yumurta sarilarini cam bir cirpma kasesine koyun. Icine 1/3 su bardagi sekeri ekleyin. 2 yemek kasigi da hazirladigimiz nescafeden (toz degil, hazirlanmis sivi nescafe) katin.


Bu cam kasenin sigacagi buyuklukte bir tencerede 2 parmak yuksekliginde su kaynatin. Uzerine cam kaseyi yerlestirin. Suyun altini orta-kisik ateste ayarlayin. Su kaynarken cam kasemizin dibine degmesini istemiyoruz. Evet yumurtalari ben mari usulu pisirecegiz. Bu sekilde malzemelerimizin bulundugu kabin, icinde su kaynayan baska bir kabin ustune oturtularak, alttaki suyun buhari ve sicakligiyla, yavas yavas pisirilmesine bain marie veya ben mari usulu pisirme deniliyor. Bazen cikolatanin eritilmesinde de kullaniyoruz bu yontemi. Herneyse... Cam kabimiz icinde su kaynayan tenceremizin uzerinde, cam kabin icindeki yumurta, seker ve kahveyi devamli cirparak, yaklasik 10 dakika bu sekilde pisiriyoruz. 10 dakikanin sonunda yumurtalarin rengi aciliyor, seker erimis oluyor ve en onemlisi de artik yumurtalar cig diye endiselenmemize gerek kalmiyor. Cunku bu sekilde yumurtalar guvenli bir sicakliga gelmis oluyor. Bu islem sirasinda yumurtalari devamli ve hizli bir sekilde cirpmamiz cok onemli cunku yumurtanin kahvaltilik yumurta gibi pismesini istemiyoruz. 10 dakikanin sonunda daha yogun kivamli ama hala sivi bir yumurtamiz olacak. 10 dakika bitince cam kasemizi ocaktan aliyoruz ve kenarda iyice soguyana kadar bekletiyoruz. Uzeri kabuk baglamasin diye ara ara cirpma teliyle cirpmaya devam ediyoruz.


Yumurta tamamen soguyunca labnemizi ekliyoruz ve malzemeler iyice birbirine kaynasana kadar cirpiyoruz.


Bu asamada malzemeleri guzelce birbirine yedirmekte zorlanirsaniz elektrikli mikserle de cirpabilirsiniz. Malzemeler iyice karisip alttaki resimdeki gibi oldu mu?


O zaman sirada sivi kremamizi eklemek var. Bunun icin soguk kremamizi bir cirpma kabina aliyoruz. Icine pudra sekerini de ekleyip, mikserle katilasana kadar cirpiyoruz. Eger mikserin cirpma telindeki krema, teli cevirdiginizde seklini koruyor ve hareket etmiyorsa kremaniz yeterince cirpilmis demektir. Bu asamayi gecirirseniz kremanizin suyu ayrisir ve artik o kremayi kullanamazsiniz. O yuzden kivam geldigi anda cirpmayi birakin. Kati kivamda cirpilmis kremayi da yumurtali labneli karisima ekleyebiliriz artik.


Bu asamada kesinlikle mikser ya da cirpma teli kullanmiyoruz. En guzeli silikon bir spatul ama yoksa bir tahta kasikla da karistirilabilir. Karistirirken hep alttan alip uste yavasca birakarak karistiriyoruz. Cok kibar davraniyoruz kremamiza :) Bu sekilde karistirmazsaniz kremamiz soner ve pufur pufur olmaz. Tum malzeme birbirine karistiysa karistirmayi birakiyoruz. Kremamiz hazir.


Simdi sira kedi dili biskuvilerimizi kahveye batirip kabimiza dizmeye geldi. Hangi sekilde, hangi kapta yapacaginiz size kalmis ancak bu miktarlar buyuk kare borcama iyi geliyor.
Kenarda bekleyen nescafemizin ise koyulma zamani. Kedi dili biskuvilerimizi tek tek kahveye batirip kabimiza tek sira halinde diziyoruz. Biskuvileri kahveye batirirken 1-2 saniye tutup hemen cekiyoruz cunku daha uzun tutarsak elimizde ufalanip giderler. Kabimizin tabani bir sira kedi diliyle dolduysa uzerini kremayla kaplayabiliriz. Kremanin yaklasik yarisindan biraz azini bu katta kullanin. En uste yaridan biraz daha fazlasini birakiyoruz. Simdi bir sira daha kahveye batirilmis kedi dili diziyoruz kremanin uzerine.  2 paketin hepsini kullanmamis olabilirsiniz. Bende biraz artti. Bu siranin uzerine de kalan kremayi guzelce yayiyoruz. Tiramisumuz hemen hemen hazir. Tiramisumuzu buzdolabina koyup en az 2-3 saat, fakat tercihen bir gece bekletiyoruz. Ertesi gune kalan tiramisu daha guzel oluyor ve daha duzgun dilimlenebiliyor. Beklemek istemiyorsaniz 2-3 saat sonra da servis edebilirsiniz. Servis edecegimiz zaman uzerine kakao serpiyoruz bolca. Kakao en kolay tel seklindeki cay suzgeciyle serpiliyor. Heryerine esit serpilebiliyor cay suzgeciyle. Kakaoyu daha erken serpmeyin cunku buzdolabinda nemleniyor ve goruntusu cok hos olmuyor. Iste bu kadar.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...