BRUKSEL LAHANALI PATATESLI MAKARNA



Kizim yemek yapmaya cok merakli. Hani bazi insanlarin elinden cok lezzetli olur ya her yemek. Kizim da oyle masallah. Ne pisirse guzel oluyor:) Severek yapmasinin etkisi buyuk tabi. Cogu insan dagitiyorlar, pisletiyorlar diye cocuklarini mutfaga sokmak istemez. Ben de cok memnun olmuyorum mutfagin alti ustune gelince ama dagittiklarini toplamalari sartiyla mutfakta denemeler yapmalarina musaade ediyorum. Hicbir zaman tertemiz birakamiyorlar mutfagi ama olsun. Ellerinden geldigi kadar toplamalari da yetiyor bana. Bu konuda kiz erkek ayirimi da yapmiyorum. Daha once yayinladigim pancakeleri yapan oglum 8 yasinda. Daha da kucukken buzdolabini acar, istedigi malzemeleri alip kendisine sandvic yapardi. Lavas ekmeklerin uzerine peynir rendeler, domates, salam vs. ile susler, kendisine pizza yapardi. Simdilerde de sos yapma meraki var. Salca, biber sosu, baharat, ne bulursa karistirip yaptigi soslar gercekten cok lezzetli oluyor:) Ben en minigimize hamileyken kizim henuz 12 yasindaydi. Hamileligin ilk aylarinda ben yemek yapamadigim zamanlarda hep kizimin yemeklerini yedik. O donemde pek cok yemegi bana sora sora yapmis ve repertuarini epey genisletmisti:) Boylece ev halki da ac kalmaktan kurtulmustu:)

Tabi ki cocuklarin mutfaga girmesine izin verirken tonla tembihte bulunuyorum. Anne yaninda olmadan ocagi kullanmak yok... Malzemeleri bosa harcamak yok... Belli bir yastan evvel bicak kullanmak yok vs vs vs..... Herseyden once onlarin guvenligi gelir tabi. Ama bu da ogrenmenin bir asamasi. Ne yaparlarsa yapsinlar gecerli olan kurallar yemek yapma konusunda da gecerli. Daha onceki yazilarimi okuyanlar ne kadar uzun zamandir Amerika'da yasadigimi biliyordur. Oyle bir toplumda yasiyoruz ki, cogu evde hic yemek pismiyor. Bazi evlerde ise devamli kutulu hazir yiyecekler, mikrodalga firinlarda pisirilip yeniyor. Amerikali annelerin cocuklarina uc ogun sut ve misir gevregi yedirdigine dair sakayla karisik yorumlar yapiliyor. Bir markete gittigimizde 3-4 kilo domatesi bir seferde aldigimizi goren kasiyerin bize tuhaf tuhaf bakmasi garibimize gitmiyor artik. Kasadakinin bu nedir diye patlicani, maydonozu, kerevizi vs. sormasi cok normal bir durum bizim icin. Hayatinda hic patlican yememis kac Amerikali vardir dersiniz? Kizimin okula goturdugu ogle yemeklerine burun kiviran Amerikali arkadaslari ayrica onun McDonalds'a hic gitmiyor olmasini da anlamakta cok zorluk cekiyorlar:) "My Big Fat Greek Wedding", Benim Buyuk Sisman Yunan Dugunum filmindeki o sahneyi hatirladiniz mi?:))

Bir Fasli ile evlenen bir Amerikali arkadasim ilk evlendikleri gunku yemek maceralarini gulerek anlatir. Evlerindeki ilk gunlerinde aksam yemegi vakti yaklasir ve Fasli bey hanimina bunu hatirlatir. Amerikali yeni gelinimiz tabi deyip hemen eline telefon rehberini alir ve yakinlardaki restoranlari arastirmaya baslar. Bunu goren esi gulerek telefon rehberini elinden alir ve tamam bugun benden olsun aksam yemegi diyerek aksam yemegi hazirlar. Kocasinin o gun hazirladigi yemegi bayila bayila yiyen arkadasim sonradan kendisi de pek cok yemegi pisirmeyi ogrenmis. Elbette ki bizim gibi evinde yemek pisirip yiyen Amerikalilar da cok var ama bu durumu toplumun geneli hakkinda soyleyebilecegimiz kadar vahim vaziyetteler diyebilirim. Cocuklarim hayatlarinin geri kalaninda Amerika'da mi yasarlar, Turkiye'de mi, yoksa baska bir yerde mi Allah bilir. Ama nerede olurlarsa olsunlar, en azindan kendilerini idare edecek kadar yemek ve diger ev islerini bilmeliler diye dusunuyorum. Her seyi onlara hazir sunarak cok da iyilik etmiyoruz aslinda onlara diyorum. Sizce?

Iste bu makarna tarifi de kizimin tariflerinden biri. Kizim bu tarifi Rachel Ray'in yemek programinda gormus. Hemen denedi tabi. Bruksel lahanasini sevmiyorsaniz bu yemegi de sevmeyebilirsiniz. Biz cok ama cok sevdik. Bruksel lahanasi yerine ince ince dograyip, normal lahana da kullanabilirsiniz ama bulabiliyorsaniz bruksel lahanasi ile deneyin derim ben. Gelelim tarife:

Malzemeler

1 paket makarna (500gram)

15-20 adet bruksel lahanasi

2 adet patates

100 gram kadar tereyagi

2-3 dis sarimsak, ezilmis

Bol kasar peyniri rendesi

Tuz, karabiber

Yapilisi

Ilk once butun malzemeleri hazir edin. Kasar peynirinizi rendeleyip bir kenarda bekletin. Bruksel lahanalarini iyice yikayip, yaprak yaprak ayirabildiginiz kadar ayirin. Ayiramadiginiz yerlerini dograyin. Patateslerin kabuklarini soyup uzunlamasina dorde bolun ve ince ince dograyin. Buyuk olmasinda bir sakinca yok ama kalin olmasin, ince dograyin. Bu arada makarna hasladiginiz tencerenize bol su koyup kaynatin. En once patatesleri koyun tencereye, kaynayan suyun icine. 3-4 dakika kadar haslayin ve tum malzemeleri karistirabileceginiz buyuklukte bir kaba, delikli kepceyle suyunu suzdurerek alin. Ayni suyun icine hazirladiginiz bruksel lahanalarini koyun. 2-3 dakika kadar yuksek ateste kaynatin ve onlari da delikli kepce ile suyunu suzdurerek patateslerin uzerine alin. Sonra ayni suda makarnanizi normalde pisirdiginiz gibi pisirin ve makarnayi da delikli kepce ile suyunu suzdurerek, patates ve lahanalarin uzerine alin. Dikkat ettiyseniz haslama suyunu hic dokmedik. Hep ayni suyu kullandik. Sonra hemen tereyaginizi eritin ve tereyagi hala ocaktayken ezilmis sarimsagi ekleyin. Sarimsagin kokusu cikana kadar, yakmamaya dikkat ederek cok kisa bir sure ocakta tutun. Tereyaginin rengi kahverengilesmesin. Hemen ocaktan alip makarnanin uzerine dokun. Tuzunu karabiberini ekleyin. Makarna hala sicakken rendelenmis kasar peynirini de ekleyip, haslama suyunuzdan 1 kepce kadar makarnanin uzerine dokun. Tum malzemeyi makarnayi ezmeden guzelce karistirin. Dilerseniz uzerine biraz daha kasar peyniri rendesi serpin. Sicak sicak servis yapin.

Afiyet olsun!

4 yorum:

Betül Teyze dedi ki...

iikinizi de çok severim ben ellerine sağlık prensesimin...
aynı annemin bize yaptığı gibi di mi canım annecim de kızmayı bırak teşvik ederdi bizi hep :) ama yine de hala onun yemeklerini yemek kendi yemeklerimden daha keyifli ve lezzetli geliyo bana hatta oğluşuma da :)))

HerGuneBirGuzellik dedi ki...

Betul hala bana sen neden anneannem gibi kisir yapamiyorsun diye soruyor:)

aylin toygun dedi ki...

canım arkadaşım, öncelikle tebrik ederim.. Blog falan derken sonunda harika bir siteye imza atmışsın..bayıldım..çok mutlu oldum.gurur duydum seninle. ee armut dibine düşer.böyle becerikli bir annenin evlatlarıda becerikli olacak tabiki. aynı senin annenden öğrendiğin gibi. annenin kabak dolmasının, kısırının tadını hala unutamam ben..öpüyoyum kocaman. takipteyim:))

HerGuneBirGuzellik dedi ki...

Aylinim cok sagol. Saka maka blog siteye dondu gercekten. Beceriden degil aslinda da Amerika'da yasamak (ve yasarken bunalima girmemeye calisma cabalari) beni hobi ve site sahibi yapti diyelim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...