Bugun Italyanlarin meshur lazanyasinin tarifini vermek istiyorum. Lazanyanin binbir cesit tarifi mevcut. Benim tarifim ise otantik Italyan tarifi olmamakla birlikte, lazanyanin nasil yapildigina iyi bir ornek teskil edecek kendi tarifim.
Lazanya pek cogunuzun bildigi gibi, makarnanin genis, duz seritler halinde kesilmis hali. Bu makarnalar haslandiktan sonra istenilen cesit bir ic ve bir de sos karisimi ile, firin tepsisinde kat kat diziliyor ve firinda uzeri kizarana dek pisiriliyor. Italyanin guney kesimlerinde sos olarak domates sosu ya da Ragu de denilen, bol domatesli, kiymali bir sos kullanilirken, kuzey kesimlerinde sut ile yapilan besamel sos kullaniliyormus. Ben lazanyayi mutlaka besamel sos ile yapiyorum. Sanki besamel sossuz lazanya olmazmis gibi geliyor bana. Ama tabi ki besamel sos kullanmadan, domates sosu ile de lazanya olur:) Ben lazanyayi en cok bu tarifteki sekilde yapiyorum. Yani kiymali, ispanakli bir ic ve besamel soslu. Ancak kizartilmis patlican, brokoli, bezelye, onceden kavrulup pisirilmis kusbasi et, haslanmis didiklenmis tavuk eti, yani akliniza ne gelirse lazanyaya ic olarak hazirlanabilir. Bir de ben bir paket lazanyayi oldukca buyuk bir firin tepsisine dosedim ve 3 katli ince bir lazanya elde ettim. Dilerseniz bir paketi buyuk dikdortgen borcamda da yapabilir ve daha kalin bir lazanyaya da sahip olabilirsiniz.
Malzemeler
1 paket lazanya - kutunun uzerindeki tarife gore haslanmis
Kasar peyniri - en uste rendelemek icin
Ic Malzemesi
1 kilogram taze ispanak - guzelce ayiklanmis, yikanmis ve iri iri dogranmis
1/2 kilogram kiyma
1 buyuk kuru sogan - ince yemeklik dogranmis
2 yemek kasigi domates salcasi
Karabiber
Pul biber
Tuz
Sivi yag
Kiymayi cok az sivi yagda kavuruyoruz. Sogani da katip, soganlar olene kadar kavurmaya devam ediyoruz. Salcayi da ekliyoruz ve biraz daha karistirarak pisiriyoruz. Tuzunu ve baharatlarini da ekleyip atesten aliyoruz. Uzerine iri dogradigimiz ispanaklari ekleyip kasikla tum malzemeyi birbirine karistiriyoruz.
Besamel Sos
4 su bardagi sut
4 tepeleme yemek kasigi un
2 yemek kasigi tereyagi
Tuz
Karabiber
Soguk sutu bir tencereye alip un, tuz ve karabiberi ekliyoruz ve devamli karistirarak, orta ateste, sut koyulasana dek, muhallebi gibi pisiriyoruz. Sos koyulasip, kaynamaya baslayinca tereyagini da ekliyoruz ve tereyagi tamamen eriyince sosu ocaktan aliyoruz.
Simdi sira geldi tum bu malzemeleri birlestirmeye.
Firin tepsisinin en altina bir miktar besamel sos koyup, tepsinin dibini kaplayacak sekilde incecik yayiyoruz. Uzerine bir sira lazanya diziyoruz. Lazanyalarin uzerine de besamel sos surup, icimizden bir miktar sosun uzerine yayiyoruz. Bu sekilde elimizdeki tum malzemeleri, en uste lazanya ve besamel sos gelecek sekilde bitiriyoruz. En ustteki besamel sosun uzerini rendelenmis kasar peyniri ile kapliyoruz. Onceden isitilmis 200 derecelik firinda ustteki kasar peyniri eriyip guzelce kizarana dek pisiriyoruz. Firindan alip, servis yapmadan once yarim saat kadar dinlendiriyoruz. Dinlendirmezsek dilimlemesi zor olabilir. Sonra kare kare kesip servis yapiyoruz.
Afiyet olsun!
5 yorum:
çooook uzun zamandır yapmıyorum bende yapayım inşaallah en kısa zamanda
canım istedi sabah sabah:))
eline sağlık canım...
Sevgili Gülden, sayfan yenilenmiş hayırlı olsun.
Çok beğendim.
bana güzel bir fikir oldu:)
Selam ve sevgilerimle
Canim benim, orda olsam da ben yapsam sana:(
Cok tesekkur ederim Aysegul. Ugrastirdi epey ama bitince hosuma gitti benim de cok sukur. Sana da kolay gelsin. Insallah bir an once biter yeni siten , ben de merak ediyorum.
Bugun bundan yaptim Annecim :)
Yorum Gönder