BELEN TAVA


Zaman zaman guzel memleketimden bahsediyorum. Daha cok bahsetmeliyim aslinda. Cunku yemekleri tek basina bu bloga yeter de artar bile. Antakya yemeklerini, Iskenderun yemeklerini sevmeyen yoktur sanirim. Cocuklarim ve esim de memleketimin yemeklerini cok seviyorlar. Ozellikle kizim. Bu blog kizima tarifler birakmak icinse daha cok Antakya, Iskenderun yemeklerinin tariflerini eklemeliyim o zaman buraya. Cok fazla yoresel tarif eklememisim. Sanirim bunu biraz kendim icin fazla iddiali buluyorum. Ama annecigim, teyzecigim yoresel yemeklerimizi yaptiklarinda bu firsatlari kacirmamaliyim en azindan:) Bu tarif de teyzemden. Aslinda ben de Amerika'dayken bile cok yapardim bu yemegi ama ne kadar otantik oluyordu orasi tartisilir:)

Belen bizim yaylamiz. Iskenderun'a 10-15 dakika, Antakya'ya da yarim saat kadar uzakta, kucucuk ama yazlari serin mi serin bir yayla. Ve Belen Tavasi da cok meshur bir yemek. Eger Antakya'ya gidiyorsaniz, Belen'den mutlaka gececeksiniz. O zaman Belen'de durun ve bu lezzetleri yerinde tadin. Yolunuz hic o taraflara dusmuyorsa da simdi verecegim tarifle Belen Tavayi evinizde yapin ve bu lezzetten mahrum kalmayin. Yapilisi da cok kolay zaten:)

Malzemeler

500 gram kuzu ya da dana kusbasi (kuzu etiyle daha guzel olur ama tercihinize kalmis), kucuk kucuk dogranmis
100 gram kadar kuyruk yagi, bicakla, bicak kiymasi seklinde dogranmis
2 adet orta boy kuru sogan, kucuk dogranmis
3 adet buyuk domates, kup kup dogranmis
5 adet sivri ya da carliston biber, kucuk dogranmis
2 adet kirmizi biber, kucuk dogranmis
5-6 dis sarimsak, dogranmis
1 yemek kasigi tereyagi, eritilmis
Tuz, karabiber, pul biber, zahter veya kekik

Yapilisi 

Tum malzemeyi karistiriyoruz ve bir tepsiye basiyoruz. Eger guvec tepsiniz varsa mutlaka onda yapin. Yoksa herhangibir firin tepsisi de olur.


 Tepsinin ustunu once yagli kagitla, sonra da aluminyum folyoyla sikica kapatiyoruz.


200 dereceye isinmis firinda, yaklasik 1-1,5 saat pisiriyoruz. Firina gore degisebilir. Etin pisip pismedigini kontrol edip altini oyle kapatiyoruz. Iste hepsi bu kadar. Eger bulundugunuz sehirde tas firina gonderip pisirtebiliyorsaniz, oyle cok daha lezzetli olur yemeginiz. Yoksa evdeki firinda da gayet lezzetli oluyor.
Afiyet olsun!








3 yorum:

Unknown dedi ki...

ellerine sağlık gülden ablacım eşimin ve bnm en çok sevdiğimiz yemeklerden biridir ne yazıkki oturduğumuz yerde kuyruk yağı fazla bulamadığımızdan ben koyamıyorum eminim onun verdiği lezzet mükemmeldir herkese slmlar öpüyorum allaha emanet olun görüşmek dileğiyle

Adsız dedi ki...

Tesekkur ederim Fatmacim. Sen cok daha guzellerini yapiyorsundur eminim. Yeni yerinize alistiniz mi? Insallah hepiniz iyisinizdir. Cok selam soyle.

Unknown dedi ki...

İyiyiz elhamdülillah çocuklarla uğraş dur yerimizede alıştık allaha şükür yolunuz gölcüğe düşerse mutlaka beklerim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...