1 kg. asurelik bugday - 5 su bardagi kadar - temizlenmis, yikanmis ve aksamdan kaynar suya islanmis
7 litre su
7-8 su bardagi toz seker - Seker miktarini kendinize gore ayarlayabilirsiniz
2 su bardagi kuru uzum - sicak suya islanmis
2 su bardagi haslanmis, pismis nohut
2 su bardagi haslanmis, pismis kuru fasulye
2 su bardagi kuru kayisi - kucuk kucuk dogranmis, sicak suya islanmis
1 su bardagi kuru incir - kucuk kucuk dogranmis, sicak suya islanmis
1 buyuk elma - kabugu soyulmus, kucuk kucuk dogranmis ve cok az sekerli suda yumusayana kadar pisirilmis
Portakal kabugu - beyaz kismini almadan incecik soyulacak ve cok kucuk dogranacak - yarim portakalin kabugu yeterli gelir
1 limon kabugu rendesi
3-4 tane karanfil
Daha sonra kaselerde uzerlerine serpmek icin:
Dovulmus ceviz
Hafif kavrulmus susam
Nar taneleri
Istenirse toz tarcin
Bir gece onceden, bugdayi temizleyip, yikayip kaynar suya isliyoruz. Nohutu ve fasulyeyi de ayni sekilde isliyoruz. Ertesi sabah nohut ve fasulyeyi ayri ayri pisiriyoruz. Nohut ve fasulyenin yukarida verilen olculeri pismis halleriyle. Bunu dikkate alarak miktarlari ayarlayin. Cok buyuk bir tencereye islama suyunu suzdugumuz bugdayi aliyoruz ve 7 litre kaynar suyu ekleyip bugdayi pisirmeye basliyoruz. Ben 30 cm.lik derin bir tencere kullandim. Bugdayi dibine tutmamasi icin kisik ateste pisiriyoruz ve sik sik da karistirip, kontrol ediyoruz. Bugday iyice pisip, yumusayinca sekerini ekliyoruz. Seker iyice karisinca tadina bakip sekerini ayarlayabilirsiniz. Ust malzemeleri disindaki tum malzemeleri de katip guzelce karistiriyoruz. Bu asamadan sonra bir 10-15 dakika kadar daha pisirip ocaktan aliyoruz. Sicakken kaselere paylastiriyoruz. Soguduktan sonra uzerlerini susleyip servis yapiyoruz.
Afiyet olsun!
3 yorum:
>çok güzel canım annecim yaptı bize de sağolsun size de afiyet olsun...
>Geçen gün komşumuzdan aşure gelince yine yemekle yememek arasında kaldım. Azıcık yedim, kalanını anneme bıraktım... Ah kendi aşurem olaydı!
>Tijencim sen nasil yapiyorsun asureyi? Kesin seker kullanmiyorsundur:) Bakindim tarif var mi sitende diye bulamadim. Varsa linkini yazar misin bana?
Yorum Gönder